hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Ha törnek is, tovább alszanak

Egy friss kutatás szerint az alvajárás során az emberek még abban az esetben sem éreznek fájdalmat, ha súlyos sérülést szenvednek – idézi a kutatók eredményét cikkében az MNO.

Dr. Regis Lopez pszichiáter, aki az alvási rendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek kutatására specializálódott, elmondta: tanulmánya az első, mely azt támasztja alá, hogy „a fájdalomcsillapítás jelensége összefüggésben van az alvajárással” – idézi a Daily Mailt a lap.

Lopez és kollégái azt találták, hogy azoknak, akik legalább egy alkalommal megsérültek alvajárás közben, 79 százaléka nem érzett fájdalmat az eset során, s a történtek ellenére tovább aludt. Ugyanakkor azt is feltárták, hogy az alvajárók csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel szenvednek fejfájástól, és több mint tízszer nagyobb eséllyel érinti őket migrén, álmatlanság vagy depresszió. Lopez szerint az eredményeik azt mutatják, hogy kapcsolat van a disszociált agyi aktivitás és a fájdalomérző diszreguláció közt – írta a Sleep folyóirat.

Az NHS adatai szerint a gyermekek 20 százaléka szenved alvajárástól, ám többségük pubertás korára kinövi, a felnőttek között az érintettek arányát 1-5 százalékra teszik a különböző források – derül ki az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink