hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Alvás és zavar

A népesség harmada szenved enyhébb-súlyosabb alvászavarban – emlékeztet az MNO a minőségi alvás hiányának egészségi következményeivel foglalkozó cikkében.

Az alvászavarok rendkívül sokfélék lehetnek, korántsem korlátozódnak az álmatlanságra, a lidérces álmokra és a komédiákban gyakran feldolgozott, a valóságban azonban igen veszélyes alvajárásra. Az úgynevezett nyugtalan láb szindrómában szenvedők például egész éjszaka öntudatlanul rugdosódnak az ágyban, nem csoda, hogy reggel fáradtabban ébrednek, mint ahogy este lefeküdtek. A leggyakoribb alvászavar az apnoe, amelynek legfontosabb tünete a nagyon súlyos horkolás. Az apnoés betegek légzése ki-kimaradozik alvás közben, ami oxigénhiányos állapothoz, extrém esetben akár szív- vagy agyi infarktushoz is vezethet.

Szakács Zoltán, a honvédkórház neurológiai osztályának főorvosa, a Magyar Alvásdiagnosztikai és -terápiás Társaság elnöke szerint ma már szinte mindegyik alvásbetegséget hatékonyan képes gyógyítani az orvostudomány. A terápia eszköze sokszor a gyógyszer, de korántsem mindig az altató. Gyakran az alvástól látszólag teljesen független kórkép áll a probléma hátterében, így nem feltétlenül az elalvást kell segíteni a kezeléssel. A súlyos apnoés esetek a légutakat nyitva tartó, a légzést segítő eszközzel, például az orra helyezendő oxigénmaszkkal kezelhetők).

Az alvászavar kezelésében nagy üzletet látnak a konvencionális gyógyszergyártók ugyanúgy, mint a gyógyítás és az ezotéria határmezsgyéjén mozgó vállalkozók.

– A növényi eredetű altatószerek csak enyhébb alvászavar esetén lehetnek hatékonyak. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennének valóban altató hatású növények, csak kérdés, hogy a belőlük kivont hatóanyagokat milyen termékként forgalmazzák – mondja Csupor Dezső gyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem farmakognóziai (gyógynövénytani) intézetének docense. – Vegyük például a macskagyökért (valeriánát). Készíthető belőle enyhe alvászavar esetén hatékony altató gyógyszer. Viszont ha étrend-kiegészítőként árulják, akkor a jogszabály egyenesen tiltja, hogy a készítmény a gyógyhatás kiváltására alkalmas koncentrációban tartalmazza a hatóanyagot. Magyarul elvileg nem hathat, ha betartják a törvényeket – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink