hirdetés
2019. november. 15., péntek - Albert, Lipót.
hirdetés

Ha plazmát ad, adjon vért is

A kórházi vérhiány megszüntetésének érdekében nyújt be javaslatokat a Parlamentnek Szabó Tímea független képviselő; több pénzt adna az OVSZ-nek.

hirdetés

A Péterfy Sándor utcai, valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti kórházban a nem életmentő műtéteket csak akkor hajtják végre, ha a beteg vagy annak hozzátartozói gondoskodnak a beavatkozáshoz szükséges vérről – mondta sajtótájékoztatóján Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke sajtóhírekre hivatkozva.

A független képviselő országosan több mint harminc százalékos vérhiányról beszélt. A probléma oka szerinte az önkéntes véradók elöregedése, a szervezett véradó események kis száma, illetve a vérkészletek központi nyilvántartásának hiánya. A politikus hozzátette, hogy mindemellett a kormányzat felelőtlenül sok engedélyt adott ki a vérplazma levételére alkalmas állomások működtetésére. Hangsúlyozta, hogy míg ezeken az állomásokon fizetnek a vérplazmáért, a véradás ingyenes.

Szabó Tímea módosító javaslatával 100-ról 200 millió forintra emelné a vöröskereszt által szervezett véradások támogatását. Határozati javaslatban kezdeményezi, hogy számolják fel a kórházakat 2011 óta sújtó vérhiányt; ennek érdekében növeljék az Országos Vérellátó Szolgálat költségvetési támogatását, a véradóknak pedig járjon Erzsébet-utalvány vagy pótszabadság. A képviselő rendszeres kampányokat javasol a véradás érdekében, egyúttal pedig kötelezné a vérplazmaadáson részvevőket, hogy évente egyszer adjanak vért is.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink