hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Csökken a véradók, nő a vérplazmát adományozók száma

Mindez nem csoda: míg egy véradáson legfeljebb jelképes ajándékot adnak a résztvevőknek, a vérplazmáért több ezer forint jár, és akár háromnaponta ismételhető az adományozás, írja a Magyar Idők.

Műtéteket ugyan még csak ritkán kell vérhiány miatt elhalasztani, ahhoz viszont, hogy ez soha ne történjen meg, naponta legalább 1500 embernek kellene vért adnia, főleg fiataloknak. A plazmaadásért alkalmanként 3-4 ezer forintot fizetnek, főleg a kispénzű fiatalok motiváltabbak a segítségnyújtás ezen formájában.

A véradók közben fokozatosan „kiöregszenek”, átlagéletkoruk a statisztikák szerint egyre magasabb – nyilatkozta a lapnak az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója. Mint Jákó Kinga fogalmazott: mindent megpróbálnak, hogy megnyerjék az új nemzedékeket e nemes célnak.

Nyaranta például rendszeresen kitelepülnek a véradásszervező Magyar Vöröskereszttel a különböző fesztiválokra, egyéb rendezvényekre. Mindezek ellenére egyelőre nemcsak nálunk, az úgymond fejlett világban, hanem mindenütt probléma a vérkészletek folyamatos feltöltése, főleg a negatív vércsoportokban. A főigazgató azt mondta, hogy a fiatalokból sem hiányzik az empátia és a segítőkészség, ezt bizonyítja az úgynevezett irányított véradások sikere, vagyis amikor vércsoport-azonosság esetén konkrét személynek adják a vért, közli a lap.

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés