hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Gyötrelmes hónap kezdődik

Történelmi mértékű forráskivonás készül az egészségügyben, eközben több ezer orvos nyilatkozata lép életbe mától, így napokon belül összeomolhat az ügyeleti rendszer – írja a Népszava.

Múlt heti ígérete ellenére Szócska Miklós máig nem hozta nyilvánosságra, milyen bérajánlatot tesz az ágazatban dolgozóknak. Az államtitkár ugyan tegnap is tárgyalt egyes érdekképviseletekkel, ám információink szerint zárt ajtók mögött sem állt elő a konkrét ajánlattal. Márpedig alig egy hónap maradt a bérmegállapodásra. Sok ezer egészségügyi dolgozó adott ugyanis 3 hónapos haladékot az Orbán-kormánynak december utolsó napjaiban. Az érdekvédők addig több mint 2500 rezidens és szakorvos felmondólevelét gyűjtötték be, melyek január 1-én aktiválódtak volna – írja a Népszava.

Gyakorlatilag napokon belül összeomolhat az ügyeleti a rendszer, ha az orvosok beváltják fenyegetésüket, és márciustól nem vállalnak túlmunkát. A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) azután kérte tagjait, hogy nyilatkozzanak arról, nem vállalnak önkéntes munkát, hogy hatályba lépett egy törvény, mely szerint legfeljebb 12 órás munkára osztható be egy orvos. Ennél hosszabb időt csak önként vállalhat, ennek visszautasításáról pedig már a MOSZ több mint 2500 orvostól gyűjtött be nyilatkozatot. Az ultimátumok egy része már január elsejétől "éles", másik része  holnap lép hatályba.

Sőt, azt követően, hogy kiderült: az alapellátó orvosok és szakdolgozók kimaradnak az ígért béremelésből, már a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége is a túlmunka megtagadására buzdítja tagjait.

Máig kell újabb konkrét javaslatot tennie Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek  a gyógyszerkassza újabb megszorítására, amelyet még idén végre kíván hajtani az Orbán-kormány. Emellett a Széll Kálmán Tervben bejelentett 2013. évi gyógyszertámogatásokat érintő intézkedéseken felül, március 14-ig kell javaslatokat tenni a jövő évre vonatkozó, további megtakarítási intézkedésekre is.

Mindez azt jelenti, hogy történelmi mértékű forráskivonás készül az egészségügyben, pedig már így is 100 milliárddal csökkentették a medicinák támogatását,. A forráskivonás nemcsak a lakosság számára "egészségkárosító", hanem veszélyezteti a gyógyszergyártók, -forgalmazók, valamint a patikák életben maradását is – olvasható a honlapon.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink