hirdetés
2021. március. 04., csütörtök - Kázmér.

Szócska: Napokon belül lesz béremelési javaslat

Az egészségügyi államtitkárság napokon belül ismerteti a szakmai szervezetekkel a kormány elé terjesztendő béremelési javaslatának konkrét számait – közölte Szócska Miklós államtitkár csütörtökön Budapesten, a Figyelő című hetilap által rendezett egészségügyi konferencián.

Szócska elmondta, az idén az ágazati bérfejlesztés első lépésére tudnak vállalkozni. Ehhez három forrás áll rendelkezésre: a népegészségügyi termékadó bevételei, az uniós emberi erőforrás fejlesztési programok forrásai, továbbá a hatékonysági intézkedésekből kinyerhető források. Szócska Miklós közlése szerint mindeközben folyamatosan tárgyalnak a Nemzetgazdasági Minisztériummal az ágazatban dolgozók anyagi körülményeinek rendezésére szolgáló hosszú távú stratégiáról; annak eredménye hónapokon belül meglesz.

Arra is kitért: eddigi munkájukat nagyban nehezítette, hogy nem tudták pontosan hányan dolgoznak ezen a területen. Mostanra kiderült, hogy az intézmények által jelentettnél mintegy 40 százalékkal kevesebb a valójában foglalkoztatottak száma. Előadásában az államtitkár kifejtette, jelenleg számos szálon futó munkatervekkel dolgoznak. A Semmelweis Terv végrehajtásának jelenleg két kulcsterülete van, az emberi erőforrás krízis megoldása, valamint az ellátórendszer átalakítása. Utóbbi kapcsán elmondta: az első lépés a fekvőbeteg-ellátás átszervezése.

A kórházi ágyszámok csökkentéséről szóló találgatásokra reagálva ismét leszögezte: el kell szakadni a kórházi ágyszámokban való gondolkodásmódtól. Ismertette: jelenleg összesen az aktív ágyakkal rendelkező kórházak száma 104, ebből 16 funkciót vált, vagyis marad 88. Szócska Miklós megjegyezte továbbá, hogy mindeközben az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően "gigászi fejlődés és korszerűsítés" zajlik az egészségügyben. A következő években jelentősen javulni fognak az egészségügyi ellátás körülményei. Ezen felül az egészségügyi telekommunikációs rendszert is egységesítik a jövőben, amelynek köszönhetően az ágazatban dolgozók ingyen hívhatják majd egymást.

Szócska Miklós a Magyar Közlöny keddi számában megjelent, az idei és a jövő évi gyógyszertámogatások további csökkentését előíró kormányhatározatra reagálva türelmet kért. Mint mondta, a gyógyszerkassza kapcsán számos uniós és gazdaságpolitikai kérdést kell még tisztázni, ezeknek ki kell várni a végét. Ugyanakkor az államtitkár azt is leszögezte: "sanyarú körülmények között, de az egészségügy igenis prioritást élvez". A kormány is látja a problémákat és lehetőségeihez mérten mindent megtesz, hogy ezeket megoldja.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink