hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Gyorsbüfé az iskola közelében? Kövérebbek lesznek a gyerekek

Egy nagy létszámú vizsgálat szerint az Egyesült Államokban a gyorséttermek és az iskolák közelsége jelentősen befolyásolja a diákok testsúlyát, elhízásra hajlamosít. A szövetségi kormány mégsem hajlik arra, hogy „védőtávolságot” határozzon meg az iskolák és a gyorsbüfék között.

Ha az iskola mintegy 150 méteres körzetében gyorsétterem van, 5,2 százalékkal nagyobb lesz az elhízott gyerekek aránya – állapították meg a Columbia Egyetem és a Berkeley Egyetem kutatói márciusban közzétett tanulmányukban. Álláspontjuk szerint sokat javítana a helyzeten, ha megtiltanák, hogy az iskolák közelében gyorsbüfék legyenek. A vizsgálatba 3 millió kaliforniai, 9. osztályos, 14 éves gyereket vontak be, valamint 1 millió állapotos nőt az Egyesült Államok három államából.
Hasonló hatással van a gyorséttermek közelsége az állapotos nők testsúlyára is: azokban a nőkben, akik legfeljebb 160 méterre laktak egy gyorsétteremtől, 4,4 százalékkal volt nagyobb a valószínűsége a 20 kg-ot meghaladó testsúlygyarapodásnak a terhesség során.
Nem ez az első olyan vizsgálat, amely rámutat a gyorséttermek közelségének káros hatásaira. Az Amerikai Stroke Egyesület (ASA) februári konferenciáján a Michigani Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy nagyobb arányban fordult elő stroke azokban a személyekben, akiknek lakása környékén sok gyorsbüfé található. Egy másik, 2008 decemberében megjelent tanulmány pedig azt mutatta ki, hogy a gyorséttermek 800 méteres körzetében tanuló fiatalok kevesebb gyümölcsöt és zöldséget, viszont több szénsavas italt fogyasztanak, és hajlamosabbak az elhízásra.
A nagy gyorsétterem-láncok (McDonald’s, Burger King, Yum! Brands stb.) képviselői nem kommentálták a kutatás eredményeit, hallgatásba burkolóztak. Az Egyesült Államok kormányának szóvivője nem értett egyet a kutatók javaslatával: veszélyes precedensnek tartaná – mondta –, ha megszabnák azt, hogy a város mely részein lehetnek a legálisan, a szabályoknak megfelelően működő üzletek. Véleménye szerint a gyermekek étkezési szokásait elsősorban a szülőknek kell megszabniuk és ellenőrizniük. Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyorsbüfék ételválasztéka az utóbbi években átalakult, eltolódott az egészségesebb ételek irányába.

Forrás: Reuters

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés