hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Gyorsabban jutnak ellátáshoz a betegek az új ügyeleti rendben

A szon.hu-nak Györfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója mondta el a ma tudható részleteket az ügyelet átalakításról.

Átalakul a háziorvosi ügyelet, az egységes rendszer vármegyénként haladva 2023 februárjától indul el. Egyelőre nyitott kérdés, hogy a leendő ügyeleti telephelyeket hogyan, milyen szempontok alapján jelölik ki.

– Általánosságban elmondható, hogy hétköznap este 10 óráig az ügyeletet felkereső betegeknek általában a háziorvosi kompetenciában ellátható panaszaik vannak, ezzel szemben 22 óra után azok a betegek, akiknek panaszai nem halaszthatók el a másnapi háziorvosi, illetve járóbeteg-szakellátásig, mindenképp sürgősségi ellátást igényelnek, a súlyos esetekben mentőt hívnak – osztotta meg a tapasztalatokat a mentősök kommunikációs vezetője a szon.hu-n.

Hozzáfűzte, az új ügyeleti ellátásban két idősávot fognak kijelölni, főszabály szerint este 10 óráig legalább minden járásközpontban háziorvos ügyel majd, fix helyen és időben.

– Ez eddig nem volt így mindenhol, tehát kétségkívül szolgáltatásbővülést jelent a betegek számára, hogy elérhető közelségben lesz az orvos. Este 10 óra után az ügyeleti feladatot a mentőszolgálat veszi majd át, ezt az idősávot a sürgősségi-mentési tevékenységgel és infrastruktúrával összhangban alakítjuk ki, az országban működő 102 ügyeleti pont mellett figyelembe kell vennünk a mobil egységeket, a mentési pontokat, a mentőállomásokat és a kórházak sürgősségi osztályait is. Ezek együttes száma összesen a 300-at is meghaladja, ami ugyancsak szolgáltatásbővülést jelent a korábbiakhoz képest – emelte ki Győrfi Pál, aki szerint az egységes ügyeleti rendszerben gyorsabban kapják majd meg a betegek az állapotuknak megfelelő és szükséges ellátást, ezzel párhuzamosan a sürgősségi osztályok terhelése is csökken.

(forrás: SZON)
hirdetés

Könyveink