hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Gyógyszermarketingről a Parlamentben

A gyógyszertári marketing-akciókról, az orvosok elvándorlásáról is beszéltek a képviselők az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben.

Hétfőn a Parlament ülésén Heintz Tamás arról beszélt, hogy a vonatkozó új szabályok ellenére van olyan gyógyszergyár, ahol "toborzás" folyik, a betegek kupont kapnak, azzal sorsoláson vesznek részt. Úgy tűnik, új erőre kapott a betegek törvényen kívüli megajándékozása, s néhányan nem veszik komolyan a törvényeket, a betegek érdekét. A kormánypárti politikus, azt kérdezte nem tartják-e szükségesnek az ajándékozás minden formájának tilalmát?

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár válaszában kiemelte: a gyógyszergazdaságossági törvény módosításával jelentősen megváltoztatták a patikákban alkalmazható marketing-szabályokat is, a gyógyszerek esetében mindenféle ajándékozást megtiltottak. A nem támogatott gyógyszereknél azonban nincs hatályban hatósági jellegű szabályozás sem az árra, sem az árrésre vonatkozóan, így általános árkedvezményt nyújtani lehet. Ugyanakkor hozzátette: az államtitkárságra is több jelzés érkezett az utóbbi időben az egyes gyógyszertárakban a törvényi szándékot kijátszó gyakorlatról, ezért miniszteri szintű, részletes szabályozás kidolgozását kezdték meg. Ennek keretében tekintik át a marketingszabályok ellenőrzésére hivatott szakhatósági jogkörét is, beleértve a szankcionálást. A képviselő a választ elfogadta. (Ezzel kapcsolatban olvassa el az OGYI főigazgatójával, Szepezdi Zsuzsannával készült interjúnkat.) 

Gyenes Géza egy konkrét esetet idézve a fokozódó szakorvoshiányról beszélt. Itt az idő, hogy szervezéssel, és az egészségügyi pálya megbecsülésével konkrét kormányzati lépések történjenek – hangoztatta. Azt kérdezte, hány orvosnak kell elhagynia pályát, az országot ahhoz, hogy a kormány érdemi lépésekre szánja el magát a növekvő munkaerő-hiány kezelésére. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kiemelte: az egész emberi erőforrás képzési rendszer romokban hever. Hozzátette: igyekeznek minden olyan lépést megtenni, ami a szakorvosok és végzett orvostanhallgatók külföldre vándorlását csökkenti. Ez azonban nem csak pénzkérdés, a szakképzést is újra kel gondolni, ezen is dolgoznak. Folyamatban van a rezidensképzésről szóló kormányrendelet módosítása, amely a korábbi kötött pályázati rendszert átláthatóbbá teszi majd, és megteremtődik a szakváltás, egészségügyi szolgáltató váltás, a költségtérítésesből az állami képzésbe való átkerülés lehetősége. A támogatott szakorvos jelöltek után pedig az állami támogatásokat célzottan rögzítik majd - jelezte. A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 179 igen, 76 nem és 8 tart.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink