hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Felülvizsgálná a támogatási rendszert az OEP főigazgatója

Az OEP főigazgatója szerint felül kell vizsgálni a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója szerint felül kell vizsgálni a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét. Sélleiné Márki Mária a Távirati Irodának azt mondta: javítani kell a szervezetről kialakult összképet, a hatékonyabb működés érdekében pedig további belső szervezeti átalakításokra van szükség.

Hozzátette: a területi hivataloknak legalább negyedévente egyeztetniük kell az egészségügyi ellátórendszer résztvevőivel, a kórházakkal, a háziorvosokkal és a megyei gyógyszertárakkal. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója szerint javítani kell a szervezetről kialakult összképet, a hatékonyabb működés érdekében további belső szervezeti átalakításokra van szükség, és felül kell vizsgálni a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét.

Sélleiné Márki Mária az MTI-nek adott interjújában elmondta: a negatív összkép kialakulásának egyik legfőbb oka az, hogy az emberek nem tudják, mi az OEP feladata, és hogy a jogszabályok meghatározzák mozgásterét. Összegzése szerint "az OEP egy biztosítási jogviszonyhoz kapcsolódó finanszírozási tevékenységet végez, amelyhez egy nagyon szűk mozgástér társul".

Kiemelte, hogy az előző kormány idején, az elmúlt három évben folyamatosan szűkítették az OEP mozgásterét. Az egészségbiztosítási pénztár jelenleg a rá vonatkozó ügyekben is csak javaslatot tehet a jogszabály-előkészítőknek. A jelenlegi egészségpolitikában viszont már napirenden van a kérdés, hogy az átalakulás előtt álló struktúrában hol lesz az OEP helye, hogyan működik majd a jövőben - tette hozzá a főigazgató.

 Az OEP belső szervezeti struktúrája is átalakításra szorul, hogy hatékonyabban működjön a szervezet - mondta a főigazgató. Ennek kapcsán folyamatosan egyeztetnek az államtitkársággal, az előjelek alapján pedig talán már márciusban látni lehet, hogy a szervezeti rend hogyan módosul majd. Ha a kormányzati döntés alapján egyértelművé válik a szervezet jövőképe, akkor fel lehet építeni egy új OEP-et - tette hozzá.

A főigazgató közölte: feladatai ellátásakor most nagyrészt arra fókuszál, hogy "a bűnbakként megjelenő" OEP negatív imázsát megváltoztassa az emberekben. Követendő példának tartja a jelenlegi egészségpolitika által alkalmazott gyakorlatot, melyben nagy hangsúlyt fektetnek a kommunikációra.

"Nagyon fontos, hogy elérjük a szereplőket, legyenek találkozási pontok" - fogalmazott Sélleiné. Problémaként kiemelte, hogy jelenleg az egészségügyi szolgáltatók el vannak szakadva az OEP-től, nincs igazi kapcsolat. Ezért a területi hivataloknak most az a feladatuk, hogy megkezdjék a kommunikációt az egészségügyi ellátórendszer résztvevőivel, a kórházakkal, a háziorvosokkal, a megyei gyógyszertárakkal.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés