hirdetés
2019. január. 22., kedd - Vince, Artúr.
hirdetés

Faknyúz

Sikerült elérni azt, hogy a mediatizált térben népnyúzónak állítanak be egy önkormányzatot, csak azért, mert az mélyen az önköltség alatti áron többletszolgáltatást kínál a lakosainak, és rásütik, hogy fizetőssé tette a tb ellátást, írja Kincses Gyula az Asztalfióknak.

hirdetés
Leleplező írást közöl a 168 óra, „Vizitdíjat szednek a pilisi betegektől, fizetniük kell a szegényeknek, a kismamáknak és a gyerekeknek is” címmel. A hír gyorsan végigszántott a baloldali médián. Az igazság az, hogy ez elsőre engem is képen vágott: ilyen törvénytelenséget nehezen képzel el az ember, hiszen a kötelező társadalombiztosításról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy tilos pénzt kérni a biztosítottól olyan ellátásért, ami jár neki.
 
Az írás a Pilisi Civilek beszámolása alapján bemutatja a pilisi romák tényleg elkeserítő helyzetét. Szakértő nyilatkozik, hogy a romák között gyakoriak az asztmatikus megbetegedések, a felfekvés, az ekcéma és a TBC is, ezért a szegényeket, a roma lakosságot hatványozottan sújtja az önkormányzat által kiszabott 300 Ft-os egészségügyi költség-hozzájárulás, vagy, ahogy az emberek hívják: vizitdíj. Van ugyan felmentési lehetőség, de: „a hosszú betegségben szenvedő emberek polgármesteri kegyben részesülnek, és megkapják a díjfizetés alóli felmentést, de …… az emberek valójában nem is tudnak arról, hogy élhetnének a kedvezménnyel, a polgármesteri hivatal pedig – nemtörődömségből vagy szándékosan – nem igyekszik a díj megfizetése alól mentesíteni a rászorulókat.” Nincs mese: az ilyen polgármester „monnyon le!”. De: ha a rászorultak kaphatnak felmentést a díj alól, csak a rászorultak információhiányból nem élnek ezzel, akkor (ha van ott) roma önkormányzat, akkor az is mondjon le, és a Pilisi Civilek számára hasznos feladat lenne, ha arra koncentrálnak, hogy segítenek a kérvény megírásában a rászorultaknak.
 
A tanulság: igen, ilyenek a rossz és gonosz önkormányzatok. a pilisiek most jól megkapták a 168 órától! Mert ugye van rendes önkormányzat is, pl. a 13. kerületi. Ott bezzeg az önkormányzat saját pénzből vett egy nagyon korszerű CT-t, és miután a társadalombiztosítás nem finanszírozza, az önkormányzat saját pénzéből működteti a kerületi lakosok javára, akik így ingyen vehetik igénybe. Ez igen! Ilyen a rendes önkormányzat, micsoda különbség! A különbség egyébként 300 Ft. De összesen ennyi. Mert ettől a névleges díjtól eltekintve ugyanarról van szó, csak az egyik önkormányzatot dicsérjük, a másikat meg gyepáljuk ugyanazért. Mind a két önkormányzat saját költségén fenntart TB finanszírozás nélkül egy szolgáltatást, csak az egyik teljesen ingyen adja, a másik névleges térítésért. Hogy értsük: a helyzet azzal analóg, mintha a kormányközeli média elkezdené ekézni a 13. kerületet, hogy a beteg, nehezen mozgó embereknek taxin kell CT-re menni, mert a szemét önkormányzat nem oldja meg a szállítást, és a kis nyugdíjból erre nem telik.
Az alapellátás (háziorvosi rendszer) Pilisen is ingyenes. De a háziorvosnak nem dolga a vérvétel a laborvizsgálatokhoz, mert a laborvizsgálatok a szakellátás keretébe tartoznak, azt pedig Pilisen nincs. Így a vérvételt sem finanszírozza ott az egészségbiztosítás. Ezt oldotta meg az önkormányzat: ott, a saját rendelőjükben a saját pénzükön leveszik a vért, és ezért kérnek 300 Ft. hozzájárulást. Akinek ez nem tetszik, akit ez sért, az utazzon be Ceglédre reggel 8-ra, éhgyomorra, saját útiköltségen. 65 év felett ugyan ez ingyenes, de a 65 alattiaknak az útiköltség nem jön ki abból a 300 Ft-ból, és akkor az időmegtakarítástól nem is beszéltünk. Ennyi. Nem nagy dolog, viszont jó. Pilisen semmilyen jogtalanság nem ér senkit. 
 
Maradnak a kérdések: Milyen ellátásokért kell fizetni? A háziorvosnál is van vizitdíj Pilisen? Az a bizonyos szolgáltató, aki leveszi a vért, szerződésben áll-e a társadalombiztosítással? Ezek az alapkérdések még problémafelvetésként sem jelennek meg a hírekben, írásokban, nemhogy tisztázott válaszként.
.
Szóval itt tartunk. Sikerült elérni azt, hogy a mediatizált térben népnyúzónak állítanak be egy önkormányzatot, csak azért, mert az mélyen az önköltség alatti áron többletszolgáltatást kínál a lakosainak, és rásütik, hogy fizetőssé tette a tb ellátást. Fogalmam sincs, hogy Pilisen milyen színű az önkormányzat vagy a polgármester, de etekintetben ennek semmi jelentősége. Annak lenne, hogy a rendelésnek van-e közfinanszírozású szerződése, de ezt úgy a média, mint az EMMI homályban hagyta. Az egyetlen (általam ismert) normális megszólaló ebben a témában Komáromi Zoltán volt.
 
Az igazi problémát senki nem vetette fel: a két önkormányzat példája azt bizonyítja, hogy a közösségi egészségügy porladása, szétesése, alulfinanszírozása miatt az ellátási hiányok ma nagyok, és ezért sok helyen az önkormányzatoknak kell saját erőből beszállni. Már ahol tudnak. Így marad az, hogy tovább nőnek az egyenlőtlenségek, tovább nő a gazdagabb és szegényebb településeken élők életesély-különbsége, mert az állam nem teszi a dolgát.
 
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink