hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Ezért (is) van több császármetszés Magyarországon

Azért is van egyre több császármetszés idehaza, mert az orvosok így védik magukat és a kórházaikat a perektől, írja az nlc.hu.

Magyarországon a szüléseknek körülbelül 40 százaléka végződik császármetszéssel – mondta Ács Nándor professzor az nlc.hu-nak. A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója szerint ezzel hazánk nemzetközi szinten a középmezőnybe tartozik. Vannak olyan országok – ilyen például Brazília, Törökország, Kína – ahol a császármetszések aránya jóval nagyobb, és eléri akár a szülések 70-80 százalékát is.

A hazai szakértőt arról kérdezték, mi lehet az oka annak, hogy a császármetszéses szülések aránya világszerte folyamatosan emelkedik, „mindenhol és megállíthatatlanul”. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2021-ben kiadott tanulmánya szerint 2030-ra már a világszerte születő gyermekek közel harmada ilyen formában látja majd meg a napvilágot. Annak ellenére, hogy a császármetszéses születések ma már rendkívül gyakoriak, ezzel a területtel kapcsolatban nagyon sok a vita, tabu és indulat, aminek több oka van.

Noha sok országban az anya különösebb egészségügyi indok nélkül is kérhet császármetszést (Caesarean delivery on maternal request, CDMR), Magyarországon erre nincsen mód. Ács Nándor szerint egyébként a tapasztalatok alapján Magyarországon is lenne igény a CDMR lehetővé tételére, a jelenlegi szabályozás aligha fog ezen a téren változni. Az anyai kérésre végzett elektív császármetszés ugyanis igen heves viták tárgya a szülészetben, és számos hazai, illetve nemzetközi szervezet – így például a WHO és a magyar szülészet-nőgyógyászat vezetése is – a császármetszések arányának csökkentését kívánja elérni.

Dr. Ács Nándor jelezte, a császármetszés nagyon sokszor életet, életeket ment. Az ilyen jellegű születések nagy arányában azonban szerepet játszik az is, hogy az orvosok védik magukat és a kórházakat a perektől.

Világszerte zajlanak ugyanis hatalmas összegű polgári eljárások a szülészetek és a szülész nőgyógyászok ellen, olyan természetes úton lezajlott születések miatt, mely során a csecsemő és/vagy az édesanya egészsége károsodott. Ez alól Magyarország sem kivétel.

Jelenleg itthon is mintegy tucatnyi, több százmilliós kártérítési per van folyamatban, és ezeknek az árnyékában mérlegelik az orvosok a döntéseiket. Császármetszés esetén az esélye annak, hogy oxigénhiányos gyermek születik, minimális. Ebből kifolyólag feltételezhető, hogy világszerte a császármetszéssel világra hozott csecsemők jelentős része hüvelyi úton is meg tudott volna születni.

(forrás: nlc.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés