hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Nyíregyházi kórházépítés: húsz százalék hiányzik

A kivitelezők kiválasztására indított közbeszerzési eljárásokkal folytatódik a nyíregyházi tömbkórházprojekt; az eredetileg 12,3 milliárd forint értékű kórházfejlesztés várhatóan 2014 tavaszára fejeződik be, írja az MTI.

Kun József projektvezető pénteki, nyíregyházi sajtótájékoztatóján elmondta: a beruházás első üteme befejeződött a Jósa András Oktatókórház területén, megtörténtek a közműkiváltások és egyes épületek lebontásával előkészítették a területet a később felépítendő onkológiai, szív- és érrendszeri, valamint gyermekgyógyászati tömböknek.

A kivitelezők kiválasztására indított, tavaly júliusban kiírt nyílt közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, mivel a beérkezett ajánlatok árai meghaladták a rendelkezésre álló fedezetet - emlékeztetett a projektvezető. A projektmenedzsment azóta előkészítette az újabb közbeszerzés dokumentációját, ezzel párhuzamosan pedig az eszközbeszerzési tendereket is elindítják.

Az összesen 12,3 milliárd forint értékű projekt támogatási szerződését 2009-ben kötötték meg, a beruházás mintegy 11,1 milliárd forint uniós támogatással és részben a korábbi fenntartó, a megyei önkormányzat pénzéből kezdődött el. Kun József közlése szerint az általános forgalmi adó kulcsának emelkedése, illetve az árfolyam kedvezőtlen változása ellenére a lehívható pályázati összeg, illetve a projekt költségvetése nem változott, így mindenképpen szükség van újabb források bevonására. A tervek szerint körülbelül 2,8 milliárd forinttal kell korrigálni a beruházás költségvetését, erről tájékoztatták a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget - mondta Kun József.

A munkálatok 2013-ban kezdődnek el az onkológiai, majd a gyermekgyógyászati centrum építésével, ezeket követi a szív- és érrendszeri tömb építése, amelyet 2014 tavaszán terveznek átadni. A tömbkórház építésével párhuzamosan zajlik majd a sürgősségi betegellátó központ kivitelezése is.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink