hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Elveszíthetjük rezidenseink negyedét

Nem szabad megvárni, hogy valósággá váljon a rezidensek kilátásba helyezett felmondása. Ha nem lesz megegyezés, jövőre az orvosaink negyedét elveszíthetjük, ami súlyos következményekkel járna – mondja Rácz Jenő.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint egyes kórházakban teljes osztályok válhatnak működésképtelenné. Az idén a mai napig csaknem 750 orvos, rezidens mondott fel, és hagyta el a magyar egészségügyet, további 2500 rezidens helyezte letétbe ügyvédi irodákban felmondólevelét.

Ha ez így folytatódik, nálunk komolyabb veszélyhelyzet alakulhat ki, mint most Szlovákiában – közölte Rácz Jenő. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar orvosok jövőképe, az az elvárás, amelyet béreik tekintetében lefektettek, alacsonyabb, mint a szlovák orvosok jelenlegi fizetése. Igaz, hogy jelen pillanatban a humánerőforrás kérdése a legégetőbb, hiszen számtalan hazai kórházban már most komoly orvoshiány van, de nem ez az egyedüli gond – mondta a Kórházszövetség elnöke.

Emlékeztetett, az egészségügyi intézmények, kórházak tartozása helyenként olyan magasra rúg, hogy a beszállítók már csak készpénzes fizetés esetén hajlandók szállítani – s ez eszköz- és gyógyszerhiányt is okozhat. Rácz elmondta, a kórházszövetség múlt heti egyeztetését követően levelet fogalmaztak meg az egészségügyi államtitkárnak, amelyben sürgetik a probléma megoldását.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink