hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Lázár János nem vette félvállról a rezidenseket

A tervezettnél hosszabban, másfél órán keresztül tárgyalt Lázár János a rezidensszövetség képviselőivel. A Fidesz frakcióvezetője a tájékoztatás alapján elismerte: a humánerőforrás krízis az egészségügy legnagyobb veszélyforrása, a rezidensek javaslatait, kéréseit komolyan kell venni. Az orvosok felmondása miatt korábban rendkívüli állapot bevezetésén gondolkodó szlovák kormányt az Európai Orvosszövetség figyelmeztette: az unióban nem lehet ilyen módszereket alkalmazni.

A tervezett egy helyett másfél órán keresztül tárgyalt a Magyar Rezidens Szövetség három tagú delegációjával a Fidesz frakcióvezetője. A megbeszélés során a rezidens szövetség képviselői „képbe hozták” Lázárt, aki a megbeszélést követő rövid tájékoztatóján elismerte: a rezidensek ügyét komolyan kell venni. Mint fogalmazott: a Fidesz-frakció készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a törvényhozásban Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak a pénzügyi lehetőségek megtalálásban az egészségügyi bérek rendezéséhez.

A rezidensek azt kértek a frakcióvezetőtől: segítse elő a további kormányzati egyeztetések létrejöttét, többek között azt, hogy személyesen tárgyalhassanak Orbán Viktor miniszterelnökkel. A szövetség elnöke, Papp Magor a MedicalOnline kérdésére elmondta, kapcsolatot keresnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez is. A frakcióvezető fontosnak és szükségesnek tartja az orvosok anyagi helyzetének javítását. Első lépésként bruttó 100 ezer forint emelésre lenne szükség, amelyet további korrekciók követhetnek. Ennek azonban meg kell találni a fedezetét.

Mindeközben Szlovákiában, ahol kétezer orvos adta be felmondólevelét „durvul” a helyzet. Igaz, a kormány arról már letett, hogy egy nehezen körülírható rendkívüli állapottal országon és kórházon belül tartsa orvosait. Azt nem tudni, vajon az Európai Orvosszövetség kemény hangú levele játszott-e közre, amelyben arra figyelmeztette a szlovák kormányt, Európában elfogadhatatlanok az ilyen módszerek. A szlovák kormány ezt követően a környező országoktól kért segítséget, ennek azonban sok foganatja nincs: Csehországból állítólag senki, Magyarországról egy, Ukrajnából pedig közel száz orvos jelentkezett. 

Nehezen hihető, hogy ennyien képesek pótolni azt a 2000 szlovák kórházi orvost, akiknek holnap lesz az utolsó munkanapjuk. A helyzet ráadásul fokozódik, a legfrissebb hírek szerint a járóbeteg szakorvosok is csatlakoznak kórházi kollegáikhoz.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink