hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Eltűntnek hitt betegségek fenyegetik újra Európát

Megkongatták a vészharangot az EU egészségügyi miniszterei: Európa-szerte egyre gyakrabban felbukkannak eltűntnek hitt betegségek, például a kanyaró és a rubeola - írja a Népszabadság.

Uniós szintű kampányt indítanak tehát, hogy legyőzzék a – gyakran éppen a középosztálybeli, iskolázott szülők körében dúló – oltásellenességet.

– Az oltóanyagok a saját sikerük áldozatai lettek. A feltételezett mellékhatások mamár sokakat jobban aggasztanak, mint maguk a betegségek – figyelmeztette a minisztereket Marc Sprenger, az Európai Betegségmegelőzési és JárványvédelmiKözpont (ECDC) igazgatója. Arra is emlékeztette őket, hogy a kanyarót és a rubeolát mégsem sikerült 2010-re száműzni Európából. Az EU-tagállamok most új, 2015-ös céldátumot tűztek maguk elé, de még ennek betartásához is sok a tennivaló.

Szomorú számokkal szolgált a hivatalos uniós ügynökségnek számító, stockholmi székhelyű ECDC. Franciaországban például ötezer kanyarós megbetegedést jelentettek 2011 első negyedévében, míg tavaly egész évben találtak ennyi beteget. Németországból, Belgiumból és Nagy-Britanniából kevesebb esetről érkezett ugyan hír, ám ott is ugrásszerű növekedést tapasztaltak.

Nem elég magas az átoltottsági arány: egészségügyi szakértők szerint egyértelműen ez okozza a „múlt betegségeinek” visszatérését. Ezért határoztak úgy az EU-miniszterek, hogy tájékoztató kampányokkal győzködik majd a betegeket és az orvosokat-védőnőket egyaránt, és hogy uniós szinten feltérképezik, melyek a nem elég magas arányban beoltott csoportok. A megfelelő védettséghez egy ország lakosságának legalább 95 százalékát kellene két adag MMR (mumpsz, kanyaró és rubeola elleni) vakcinával beoltani – miközben kellő arányban az egy adag oltást is csak tizenhét EU-tagállam tudja felmutatni.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés