2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Először a világon: négyes végtagátültetés [FRISSÍTVE]

Török orvosok a világon először hajtottak végre négyes végtagátültetést. Egy húsz órán át tartó műtét során egy fiatalember kapott két-két kezet és lábat az ankarai Hacettepe Egyetem klinikáján.

"Egy ilyen nagyszabású operáció során a beteg testének több mint 50 százaléka megváltozik – idézte az Anatolia hírügynökség Murat Tuncer professzort, az egyetem rektorát.

A beteg jelenleg is folyamatosan vért és plazmát kap, hogy sikerüljön túlvészelni a kritikus első 24 órát – tette hozzá. Egy másik műtét során a sebészcsapat egy arcátültetést is végrehajtott pénteken, ez volt a második ilyen jellegű műtét Törökországban.

Egy hónappal ezelőtt szintén török orvosok hajtották végre a világ első hármas végtagátültetését: egy 34 éves férfi két karját és egyik lábát pótolták az antalyai Akdeniz Egyetem kórházában. Később azonban komplikációk léptek fel a betegnél és a lábat el kellett távolítani. Ugyannak a donornak, egy 19 éves férfinak az arcát is átültették át egy másik páciensre. Ez volt az első törökországi arcátültetés.

[FRISSÍTÉS: Az intézmény közlése szerint három nappal később mind a négy végtagot el kellett távolítani az átültetett szövetek kilökődése miatt.]

(forrás: MTI/HVG)
hirdetés

Könyveink