hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Generikus szerek: több jut műtétre?

A generikus gyógyszerek alkalmazása a transzplantációra váró betegek kezelésénél éves szinten akár 400 millió forint megtakarítást is eredményezhet, amit akár félszáz, új beteg műtétére fordíthatnának – állítja a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete.

2012. január elsejével több olyan egészségügyi rendelkezés is életbe lép, mellyel a kormányzat a gyógyszerkassza kiadásait szándékozik csökkenteni. A túlköltés ellen bevezetett vaklicittel a gyógyszeripar résztvevőit arra kényszerítik, hogy áraikat folyamatosan vizsgálják felül. Az orvosoknak pedig a betegek érdekeit szem előtt tartva, a gyógyulást leginkább segítő, de az gyógyszerkassza finanszírozásának fenntarthatóságát is biztosító készítményeket kell kiválasztania – mondja a Napi Gazdaságnak Brázay André, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesületének (GE) elnöke.

Az originális gyógyszerek szabadalmi védettségének lejártával piacra lépő generikumok olyan versenyhelyzetet teremtenek, mely nemcsak a betegeknek és az egészségbiztosítónak jelent megtakarítást, de a betegek, illetve az orvosok számára is nagyobb mozgástér nyílik. A transzplantált betegeknél, a beültetett szerv kilökődését gátló immunszuppresszív gyógyszercsoportba tartozó készítmények szabadalmi védettségének lejárta éppen ezért jelentős változást hozhat.

A mycophenolate (MMF) hatóanyagú, generikus készítmények már régebb óta a piacon vannak, a tacrolimus hatóanyagú készítmény védettsége azonban nemrég járt le, mely egyértelmű előnyökkel jár mind a betegek, mind pedig a gyógyszerkassza fenntarthatóságának szempontjából.

A GE elnöke szerint e szerek hatékonyságát nemzetközi gyakorlat bizonyítja, Dániában például a teljes forgalom közel 85 százalékát a generikus gyógyszerek teszik ki. Norvégiában a generikus MMF-t az esetek 34 százalékban használják, a pár hónapja piacon lévő tacrolimust pedig Amerikában alkalmazták már több mint 40 ezer, szervátültetésen átesett betegeken.

Brázay szerint becslések azt mutatják, hogy a generikus gyógyszerek használata mintegy 25 milliárd euró éves megtakarítást jelent az európai betegeknek és az országok egészségügyi rendszereinek. A transzplantációra váró betegek kezelésénél ez a megoldás éves szinten akár 400 millió forint megtakarítást is eredményezhet, ami akár félszáz új beteg műtétére lenne fordítható.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink