2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Elküldenék a külföldi orvosokat Angliából

A most nyilvánosságra hozott tervek szerint a következő évtizedben orvosokból önellátásra állítaná át a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot (NHS) – közli a Bloomberg nyomán a hvg.hu.

Az OECD országai közül Nagy-Britanniában dolgozik a legtöbb külföldi orvos. Az Egyesült Királyság megelőzi még Svájcot és Amerikát is ezen a téren, pedig ott is nagyon sok az olyan doktor, aki külföldön szerezte meg a diplomáját. Az NHS, a közegészségügyi ellátás csúcsszervezete így is állandó bírálat tárgya: hosszú várólisták és egyes körzetekben rém gyenge színvonal jellemziírja a Bloombergre hivatkotva a hvg.hu.

Nagy-Britannia kormányzata jelenleg évente 3,3 milliárd fontot fizet ki szerződéses egészségügyi alkalmazottaknak, akiknek a javarésze külföldi. Jeremy Hunt egészségügyi miniszter ezt akarja megspórolni. Fokozatosan küldenék haza a külföldi doktorokat és nővéreket, ez egy tízéves program. Azon kívül erősítenék a hazai orvosképzést. Jelenleg évente 6000 orvos végez Nagy-Britanniában, ezt szeretnék 1500-al növelni, ami mintegy 100 millió fontba kerülne.

A fiatal brit orvosok jelentős része jelenleg emigrál: Ausztrália, USA, Új-Zéland a legnépszerűbb célpont. A magyarázat a magasabb kereset és a jobb környezet. Az NHS legendásan lepukkant információs rendszere nem ösztönzi a fiatal és ambiciózus brit orvosokat az otthonmaradásra. Akkor ők majd fizetni fognak – közölte az egészségügyi miniszter. Nem is keveset: a képzés teljes állami támogatását várják el tőlük, ami jelenleg 220 ezer font.

Nagy-Britanniában majdnem annyi a külföldi orvos, a rendszerben, mint a hazai. Nem csak európai doktorokról van szó (arányuk 17 százalék), hanem az egykori gyarmatbirodalomhoz tartozó államokról is (25 százalék).

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink