2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gördülő sztrájkot ígérnek a brit rezidensek

Háromszor öt napig tartó sztrájkot tartanak Angliában a rezidensek, ha nem módosítják újra a munkaszerződéseiket – számol be az iNews.

Fokozódik a feszültség a szigetországban a rezidensek szeptember 12-16 közötti sztrájkja előtt, ugyanis a fiatal orvosok a reform-szerződések további módosítását követelik, októberi hatállyal. Amennyiben nem változik semmi, október 5-től 11-éig, november 14-től 18-áig, és december 5-étől 9-éig beszüntetik a munkát - olvasható az iNews brit portálon.

A sztrájk meghosszabbítását támogatja a British Medical Association, ezzel szemben a betegszervezetek nemtetszésüket nyilvánították ki, és azzal érveltek, hogy túl kevés az idő a felkészülésre, a sztrájk krízist okozhat a National Health Service (NHS) működésében, ezért tárgyalásokat sürgetnek az érintett felek között. Jeremy Hunt egészségügyi miniszter felelőtlennek nevezte a döntést, amelynek következtében 100 ezer műtét és egymillió szakorvosi vizsgálat maradhat el.

Theresa May brit miniszterelnök kiállt minisztere mellett, és úgy vélte, a korábbi megállapodás megfelelő, és a betegellátás szempontjából is biztonságos. Az ellenzék az egészségügyi tárca vezetőjének menesztését tartaná helyesnek, ugyanakkor a gördülő sztrájkkal nem ért egyet.

A brit ellátórendszerre nehezedő nyomás csökkentése érdekében egyébként az elektív műtétek számának csökkentését tervezik a túlterhelt téli időszakban, a kórházaknak terveket kellett kidolgozniuk arra, hogyan akarnak megbirkózni a tél beálltával megnövekvő betegforgalommal a sürgősségi osztályokon.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink