hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Elektronikus kátyával jár már a német beteg

Németországban 2014. január 1-től kötelező az új elektronikus egészségügyi kártya használata azok számára, akik már a sajátjukat megkapták – írja az eski.hu.

A kártyához kapcsolódó alkalmazásokat  fokozatosan vezetik be. Első körben a biztosítottak adminisztratív adatai – név, születési dátum, lakcím, betegbiztosítási szám, biztosítási státusz – és fényképét rögzítik. A hátoldalon pedig az európai betegbiztosítási kártya kapott helyet.
A tervek szerinti következő lépés a kártyákon tárolt biztosítási törzsadatok és a biztosítók rendszereiben tárolt aktuális adatok online összehasonlítása lesz, aminek köszönhetően az aktualitásukat vesztett adatok – pl. lakcímváltozás - a következő orvos-beteg találkozás alkalmával egy gombnyomással frissíthetővé vállnak.

Vészhelyzetben az elektronikus egészségügyi kártya a jövőben életeket is menthet azáltal, hogy a kezelést megkezdő orvos a meglévő betegségekkel vagy allergiával kapcsolatos információkhoz időben hozzáférést szerez. A kártya bevezetésének menetrendje során a következő lépés a sürgősségi ellátáshoz szükséges adatok kártyán történő tárolása lesz. Ezek kritikus helyzetekben az orvosok számára a betegek közreműködése nélkül is hozzáférhetőek lesznek.
A kártyával kapcsolatban minden biztosított maga döntheti el, hogy mikor és milyen mértékben, illetve hogy egyáltalán használni kívánja-e az általa kínált új lehetőségeket.

Az egészségügyi adatokhoz való hozzáférés a rendszerben – az említett sürgősségi ellátást leszámítva  – kétkulcsos hitelesítés szerint történik. Azaz egyszerre kell a betekintéshez a beteg elektronikus egészségügyi kártyája és az ellátást végző személy elektronikus orvosi kártyája – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink