2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az osztrák betegnek szabadságból is több jut

A német és az osztrák elektronikus betegakta-program összehasonlítására vállalkozik az eski.hu - a két ország hasonló célokkal, de eltérő koncepciókat követ.

Az összehasonlításból itt csak az orsztrák rendszer egy elemének bemutatását idézzük, amit úgy sikerült polgárbarátnak kitalálni, hogy az egészséggazdasági érdekeket is szolgálja:

Az osztrák ELGA rendszer koncepciója szerint az egészségügyi szolgáltatókat a már meglévő hálózatokon keresztül kapcsolják össze. Az adatok tárolása megmaradnak az egészségügyi szolgáltatók elsődleges rendszereiben. Az ELGA egyik központi eleme egy olyan dokumentumregiszter, amelyben az egyes betegekhez kapcsolódóan listázásra kerülnek a szolgáltatóknál rendelkezésre álló dokumentumok. A kezelési dokumentumok e kvázi tartalomjegyzéke a bepillantás, adatlehívás kezdőpontjaként szolgál.

Az egészségügyi adatokhoz való hozzáférés az osztrák rendszerben egy kétkulcsos technológiára épül, amely során az egyik kulcs a beteg egészségügyi kártyája és annak PIN kódja, a másik az egészségügyi szolgáltató kártyája. A kezelésben érintett egészségügyi szolgáltatók - orvosok, fogorvosok, klinikák, ápolási intézmények, gyógyszertárak – adott kezelés kapcsán korlátozott időre szóló hozzáférési jogosultságot kaphatnak a kezeléssel kapcsolatos releváns információkhoz, ami maximálisan 28 napig terjedhet. Az osztrák rendszer tehát a szolgáltatók szemszögéből a kezeléssel kapcsolatos döntéshozatali folyamat támogatásaként értelmezhető, amely számukra korlátozott ideig a zárójelentésekhez, laboratóriumi, radiológiai és egyéb leletekhez, valamint a gyógyszereléssel kapcsolatos adatokhoz való biztonságos hozzáférést hivatott lehetővé tenni a hatékonyabb szolgáltatás támogatása érdekében.

Az osztrák betegek elektronikus egészségügyi kártyájuk használatával egy biztonságos hozzáférést lehetővé tevő portálon (ELGA lakossági portál) keresztül tekithet be a róla gyűjtött adatokba. Dönthet arról is, hogy az egészségügyi szolgáltatók milyen feltételekkel férhetnek hozzá egészségügyi adataihoz. Az ELGA rendszere az adatokhoz való hozzáférést naplózza, azaz minden egyes beteg számára nyomon követhetőek a szolgáltatók adatlehívásaiolvasható az eski.hu cikkében.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink