hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Egyre több a gyógyszerfüggő csecsemő

Egy amerikai felmérés szerint egyre több olyan gyermek születik az Egyesült Államokban, akik már világra jövetelkor gyógyszerfüggőségben szenvednek. Ennek oka, hogy egyre több nő válik függővé vényköteles gyógyszerektől.

Bár országos szinten pontos számokat nem lehet tudni, a tudósok úgy vélik, az Egyesült Államokban néhány év alatt a két-háromszorosára nőtt a gyógyszerfüggőséggel születő gyermekek aránya. A kutatás szerint a helyzet Florida államban a legsúlyosabb, mivel ott található az illegális-gyógyszerkereskedelem központja. Míg Florida államban 2006-ban 354 gyógyszerfüggő gyermek született, addig 2010-ben már 1374.

Magyarországon nincs statisztika a gyógyszerfüggő kisbabákról – mondta Zacher Gábor toxikológus, aki szerint egyre kevesebb a kábítószert használó kismamák száma.

Az altató- és nyugtatószereket szedő terhes nők számáról is csak becsült adatok vannak. Összesen 30-40 ezer lehet a függők száma, akik közül természetesen nem mindenki nő és gyermekvállaló.

Zacher Gábor hozzátette: a harmadik függőséget okozó szer az alkohol. Magyarországon évente körülbelül 300-ra tehető azon újszülöttek száma, akik a magzati alkoholszindrómában szenvednek, vagyis édesanyjuk a terhesség ideje alatt is rendszeresen fogyasztott alkoholt.

A toxikológus szerint a függőséggel született kisbabák nagyobb valószínűséggel lesznek később maguk is valamilyen szerfüggők.

Domanits András
a szerző cikkei

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés