hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egyelőre nem fog megszűnni a hálapénz

Egészségügyi közgazdászok szerint önmagában a béremelés nem fogja tudni megszüntetni a hálapénzt, derül ki a G7 összeállításából.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, a Semmelweis Egyetem és az ELTE oktatója volt a megkérdezett szakértők közül a leginkább szkeptikus a hálapénz visszaszorításának esélyeivel kapcsolatban. „Azzal, hogy a béreket megemelik, a kiváltó okokat nem szüntetik meg. Szerintem meg fogják találni a szereplők a módját, hogy olyan diszkréten oldják meg az átadás-átvételt, hogy megmaradjon a hálapénz a rendszerben” – mondta.

Ezzel szemben Zemplényi Antal Tamás, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint a béremelések teljesen új érdekeltségi rendszereket teremtenek, amiben lényegesen nagyobb lesz a tétje a hálapénz adásának és elfogadásának. Emellett reális, hogy állami ellenőrzés mellett jelentősen visszaszoruljon a hálapénz intézménye.

Zemplényi szerint „a hálapénz kivezetésének egyetlen módja, ha olyan mértékűre emelik a bért, ami egy megfelelő szintű társadalmi megbecsülést tükröz, és ami mellett már elvárható az orvosoktól is, hogy ne a szürkezónában keressenek kompenzációt”. Lesznek ellenérdekeltek, de nincs olyan megoldás, amiből úgy lehetne kijönni, hogy senkinek ne sérüljenek az érdekei. Így viszont egy korrekt viszonyrendszer jön létre, amivel rengetegen járnak jól, és ők jóval motiváltabbak is lesznek – mondta. Mindez Zemplényi szerint ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a jelenlegi javaslat finomhangolására, például az orvosok kivezénylésével kapcsolatban.

Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász, a Miskolci Egyetem docense kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy „a béremelés szükséges, de nem elégséges feltétele a hálapénz visszaszorításának”. Dózsa szerint „a beugró lehet” a nagy béremelés, ami a lakosságban is tudatosítja, hogy az orvosok nem szorulnak plusz kompenzációra, „ahogy a banki tisztviselőnek sem dugdossuk az ezreseket”.

Dózsa szerint az ellenőrzéseknek az első időszakban lehet hatása, ugyanakkor ha nem rövidülnek a várakozási idők, akkor hosszabb távon újra meg fog jelenni a rendszerben a hálapénz. Azon is sok fog múlni, hogy az ellenőrzések, próbavásárlások milyen intenzitásúak lesznek, és hogy lesznek-e olyan lebukások, amik nagyot szólnak majd a médiában, írja összeállításában a G7.

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink