hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Egy hét az e-egészségügyben

Az infokommunikációs eszközök növelik a hatékonyságot, enyhítik a pénzügyi gondokat, ám nem helyettesítik a személyes ellátást, az orvos-beteg kapcsolatot. A Compuerworld beszámolója az eHealth Weekről.

Most első ízben képviseltette magát az Európai Bizottság két biztossal az éves eHealth Weeken, Budapesten. Neelie Kros, az Európai Bizottság Digitális Menetrendért felelős alelnöke a miniszteri konferencián felhívta a figyelmet: korunkban az egyéneknek és a kormányoknak is minden fillért meg kell fogniuk. Hatalmas szükség van tehát az e-egészségügyi megoldásokra, amelyek természetesen nem helyettesítik a személyes kapcsolatokat, ám hatékonyabbá tehetik az egészségügyi rendszereket és javíthatják az ellátás minőségét. Célokat kell felállítani, így például azt, hogy a távgyógyászati és távfelügyeleti megoldásokkal a krónikus szívbetegek kórházi ellátásban töltött ideje, továbbá a cukorbetegek által igénybe vett egészségügyi erőforrások használata 10-10 százalékkal csökkenjen. Neelie Kros rámutatott: itt az ideje, hogy kitűzzük a célokat és a határidőket, továbbá egyeztessük az ellenőrzés és a mérés indikátorait. Az európai e-egészségügyi piac jelenleg mintegy 15 milliárd euróra becsülhető, növekedésének mértéke évi 2,9 százalék.

 

John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa elmondta: a betegjogok határokon túlnyúló új direktívája lehetővé teszi az egészségügyi rendszerek forrásainak hatékonyabb kiaknázását. A költséghatékonyság csak a tagországok tudásának és eredményeinek megosztásával érhető el. Nem kell a kereket újra feltalálni - mutatott rá John Dalli.

Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára felhívta a figyelmet: nem az egészségturizmusra kell itt gondolni, hanem például a tagországok beteg-nyilvántartási rendszereinek interoperabilitására, a kooperáció révén a várakozási sorok csökkentésére vagy a ritka betegségek kezelésében a térségi együttműködésre.

Európai eHealth Munkacsoport

Az európai kórházak több mint 90 százalékának van szélessávú kapcsolata, 80 százaléka rendelkezik elektronikus betegnyilvántartó rendszerrel, de csupán 4 százaléka engedélyezi a pácienseknek, hogy online hozzáférjenek elektronikus betegrekordjaikhoz. Az európai kórházakban nem élnek kellően az eHealth kínálta lehetőségekkel a laboratóriumi leletek vagy radiológiai felvételek megtekintésénél - állapítja meg egy 2010-es felmérés, amelyet a 27 tagország, valamint Horvátország, Izland és Norvégia bevonásával készítettek az Európai Bizottság számára. A felmérés rengeteg hasznos információval látja el az Európai Unió eHealth Munkacsoportját, amely az eHealth Weeken tartotta első ülését. Az eHealth Munkacsoport egyik feladata az infokommunikációs technológiák egészségügyben és szociális ellátásban betöltendő szerepének, lehetőségeinek felvázolása. A munkacsoportban részt vevő egészségügyi szakértők, betegképviselők, jogi szakértők, egészségpolitikusok, orvosi, gyógyszerészeti és infokommunikációs ipari szereplők javaslatokat tesznek az Európai Bizottságnak arra vonatkozóan, hogy az ICT miképpen tudná az egészségügyben az innovációt felgyorsítani.

A teljes cikket a Computerworld oldalán olvashatja.

(forrás: Computerworld)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés