hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Egészségügyi bértárgyalás: az újságban állt a meghívás

Az egészségügyi érdekvédők is csak a sajtóból értesültek arról, hogy március hetedikén ágazati bértárgyalásba kezdene velük az államtitkárság – írja a Népszabadság.

A lap felidézi, hogy tavaly novemberben a kormányzat az egészségügynek ígért béremelés fedezetéül az alkohol és az autógáz jövedéki adója, valamint a népegészségügyi termékdíj emelését nevezte meg, az ezekből származó bevételek nagyságát akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium 50-55 milliárd forintra becsülte.

Csakhogy a lap számbaveszi, hányféle döntés, ígéret és igény szűkíti e felosztani remélt keretet. Fellapozzák a 2013-as elfogadott költségvetést, amelyben  az Egészségbiztosítási Alapnál már csak 40 milliárdnyi többlet szerepel. Ebből is odaígértek már 4,5 milliárdot az év végén a gyógyszerészeknek a patikák jövedelmezőségének javítására. A lap utal arra is, hogy – s ez még mindig nem újonnan elosztható pénz  – a tavalyi béremelés sürgetett alapbéresítésének közvetlen következménye a pótlékjövedelem emelkedése lenne, ami nagyságrendileg további tízmilliárdot vinne el. Ígéretből is van sok: a kormányfő minapi ország-értékelésében a háziorvosok számára helyezett kilátásba pénzügyi csomagot. De ugyanő utalt a várólisták szükséges rövidítésére is, aminek lehetséges pénzügyi fedezete, egy korábbi tárcanyilatkozat szerint, ugyancsak ebben az adótöbbletben lehet.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke és Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség vezetője ugyanakkor arra számít, hogy 50 milliárd jut idén a béremelésre – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink