hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Egészségesebb tejjel kísérleteznek Komáromban

A cukorgyártás melléktermékeként keletkező melaszt a takarmányhoz keverve a szarvasmarhák tejében jelentősen megnő az emberi egészségre kedvező hatást gyakorló Omega 3 zsírsav, a vitaminok és az ásványi anyagok aránya - mondta a kísérleteket ismertető sajtótájékoztatóján a Solum Zrt. elnök-igazgatója.

Vida Sándor tájékoztatása szerint a tápanyag kísérleteket egyidejűleg 60 szarvasmarhán végzik, a vizsgált állatok takarmányába naponta átlagosan 0,6-1,5 kilogramm szárított melasz-búzakorpa kiegészítőt vegyítenek. A kísérletek arra irányulnak, hogy mennyi és milyen összetételű melasz-búzakorpa adalék növeli a legjobban a tejben található értékes anyagok mennyiségét.

A kísérletek a társaság kaposvári telephelyén a melasz szárító üzemben és a komáromi tehenészetben és tejüzemben folynak, a balatonfüredi Adexgo Kft-vel együttműködve.

A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a tejelő szarvasmarhák tejében, az úgynevezett funkcionális, az emberi egészségre kedvező hatást gyakorló nyomelemek, vitaminok és Omega 3 zsírsavak nagyobb arányban jelennek meg, mint a hagyományos takarmányozású állatok tejében. Ezek az anyagok hozzájárulnak a tejfogyasztók megfelelő egészségi állapotának fenntartásához - mondta az elnök-igazgató.

Szavai szerint a kísérlet környezetvédelmi hatása jelentős, mert a melasz, mint a cukorgyártás mellékterméke teljes egészében feldolgozhatóvá válik, értékesül a mezőgazdaságban, illetve az élelmiszer előállításában. Az anyag állati takarmányozásban való felhasználhatóságának kutatására indított projekt értéke 560 millió forint, melyhez 280 millió forint uniós és kormányzati támogatást nyertek el.

A Solum Zrt.

A cég a komáromi Klapka György MTGSZ utódjaként alakult, a szövetkezeti vagyont egyben tartva. Jelenleg 180 résztulajdonosa van. A vállalat létszáma 133 fő, 2009-ben nettó árbevétele 2,4 milliárd forint, adózott eredménye 193 millió forint volt. Tavaly az árbevétele 2,3 milliárd forint, nyeresége 83 millió forint volt. A társaság növénytermesztéssel és állattenyésztéssel, valamint csomagolóanyagok gyártásával foglalkozik. A vállalkozás 1.530 hektár szántót művel.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink