hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Nem szükséges kivárni a baba hathónapos korát a tehéntejjel

Nem növeli a későbbi ekcéma vagy más típusú allergia esélyét, ha a csecsemők hathónapos koruk előtt kapnak tehéntejet, diót vagy mogyorót - állítják holland kutatók vizsgálataik alapján.

"Úgy tűnik, nincs szükség arra, hogy kerüljük a szilárd vagy allergiát keltő ételeket azoknál a kisgyerekeknél, akik egyébként egészségesek" - közölte Scott H. Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvosi egyetem szakembere, aki nem vett részt a holland tanulmányban.

Ilse Tromp kutatásvezető, a rotterdami Erasmus Egyetem munkatársa csoportjával csaknem hétezer gyereknél követte nyomon négyéves korig az ekcéma és az asztma tüneteinek megjelenését. A szülők beszámolói alapján kétéves korukban a kisdedek 31 százalékánál jelentkezett nehézlégzés, ám a következő életévben ez az arány felére csökkent. Ekcémája a kétévesek 38 százalékának volt, négyéves korra azonban ez az arány is jelentősen, 18 százalékra csökkent.

Az adatok elemzésekor először úgy tűnt, hogy több gyereknek volt nehézlégzése azok közül, akiknek szüleik hathónapos koruk előtt adtak diót, mogyorót. Amikor azonban figyelembe vették azt is, hogy a szülők közül hányan dohányoztak, akkor kiderült, hogy nem mutatta több kisgyerek az asztma jeleit azok közül, akik hathónapos kor előtt kaptak olajos magvakat.

Sicherer úgy vélekedett, ha a csecsemő a tej, tojás, dió fogyasztását követően allergiás reakciót mutat, akkor azt el kell hagyni, és érdemes a gyerekorvossal konzultálni. Ha azonban nem jelentkezik nála probléma az étel elfogyasztása után, akkor nyugodtan kaphatja máskor is.

A tanulmányt az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című orvosi folyóiratban ismertették.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink