hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Éger üzent

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerdán, Budapesten sajtótájékoztatón értékelte az egészségügy és a köztestület egy évét – tudósít az MTI.

Éger István úgy fogalmazott: az egészségügyben 2012-ben "néven nevezhető és nem jelentéktelen mértékű" bérfejlesztés történt. Ugyanakkor ismét megjegyezte, hogy az orvosok esetében csak illetménykiegészítés történt, továbbra is kérdés, hogy lesz-e törvényben deklarált, kiszámítható és ütemezett folytatása az emelésnek. Éger István kifejtette: az alapellátásban dolgozók is érzik, hogy a praxisokba kaptak némi plusz pénzt, de ezen plusz finanszírozás mértéke és a háziorvosi eszköztámogatás együtt sem elegendő ahhoz, hogy itthon tartsa az orvosokat, s javítson - a kiöregedő és ezzel együtt csökkenő háziorvosi kar miatti - alapellátás katasztrofális helyzetén.

A köztestület azt is aggasztónak tartja, hogy a jelenlegi adatok szerint a költségvetés GDP arányos egészségügyi részesedése 2013-ban tovább csökken, akár 4 százaléknál is kevesebb lehet - mondta a MOK elnöke. Pozitívumként értékelte ugyanakkor, hogy a kormány végülis az idei szinten tartaná a 2013-as gyógyszerkasszát.

Éger István kiemelte, hogy a kamara az egy évvel ezelőtti tisztújítását kísérő „lejárató sajtókampány”, valamint az azóta történt, politikai színezetet sem nélkülöző „külső és belső megosztásara törekvő belső támadások” ellenére igyekszik ellátni kötelezettségeit. Szavai szerint a gyógyítás mint szolgálat, bizalmi elven alapul. "Így ha tovább rombolják az orvosok egyébként is megtépázott tekintélyét, az a betegeken csapódik le" - jelentette ki.

A sajtótájékoztatón felvetődött, hogy Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke a közelmúltban többször is nyilvánosan szólalt fel a kamara, illetve Éger István személye ellen. Erre reagálva Éger István azt mondta, ő is érzékelte, hogy „egyes civil szerveződések nem az együttműködést keresik, hanem egyre nyilvánvalóbb módon fordulnak szembe a kamarával. Az, hogy valakinek személyes ambíciói fontosabbak, mint a szakma korrekt képviselete, az valójában őt magát minősíti” - mondta Éger István.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink