hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

MOK tagdíjemelés: lesz és kész!

Januártól 35 százalékkal, 1700 forintról 2300 forintra emeli tagdíját a Magyar Orvosi Kamara (MOK) - írta az Index pénteken.A szakmai szervezetek tiltakoznak, az országos küldöttközgyűlésnek nincs döntési jogköre,  a Területi Szervezetek Tanácsa döntött! 

hírportál szerint a kötelező kamarai tagság 2011-es bevezetése óta 40 ezres taglétszámúra bővült szervezetnél ez az emelés – a kedvezmények miatt – 200-250 milliós évi pluszbevételt jelenthet majd. "2004 óta, kilenc pénzügyi éven át változatlan volt a kamarai tagdíj. Átéltük azt a négy évet, amikor nem is volt kötelező a tagság, így csökkent is a létszámunk. Ezen idő alatt is sikerült azonban fenntartani a kamarai tagoknak járó szolgáltatásokat. Most döntenünk kellett, hogy ezeket csökkentsük vagy emeljük a tagdíjat. Azt gondolom, az elmúlt kilenc év 55-60 százalékos inflációját nézve ez a 35 százalékos emelés elfogadható" – mondta Éger István, a MOK elnöke az Indexnek.

A hírportál információi szerint kamarai körökben nem az emelés keltett visszatetszést, hanem a módja. A MOK-nál a tagdíjak emeléséről egy harminctagú testület, a Területi Szervezetek Tanácsa dönt, amelyben a megyei szervezetek elnökei, a fogorvosokat összefogó szervezet elnöke és a MOK elnöke ül. Ők nemcsak a tagdíjakról, hanem saját tiszteletdíjukról is döntenek – jegyezte meg az Index.

Éger István a hírportálnak azt mondta: a tagdíjemelésről szóló döntés jogszerű, hiszen 2011-ben a küldöttek 90 százaléka megszavazta azt az alapszabályt, amely a Területi Szervezetek Tanácsára bízza a tagdíjak megállapítását.

A kamara elnöke visszautasította azt az állítást, hogy a testület tagjai tulajdonképpen a saját fizetésük emeléséről döntenek. Éger István azt mondta: "a tagság által választott területi vezetők nem fizetésért, hanem szerény tiszteletdíjért dolgoznak". A bevételek jelentős részét a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatásokra fordítják, így a teljes körű élet-, baleset- és betegbiztosításra, jogi és pénzügyi tanácsadásra, a tagoknak10-20 százalékos kedvezményeket nyújtó vásárlási kedvezményekre vagy 2013-tól a gyógyszerrendeléssel kapcsolatos internetes szakmai tanácsadásra – tette hozzá.

Tiltakoznak a rezidensek!

A tagdíjemelés hírére reagálva a Magyar Rezidens Szövetség felszólította a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombaton ülésező országos küldöttközgyűlését: akadályozza meg a kamarai tagsági díj botrányos mértékű emelését, illetve a MOK vezetőségétől követeljen meg egy minden orvos számára hozzáférhető részletes pénzügyi beszámolót – közölték a rezidensek pénteken az MTI-vel.

A szövetség közleménye szerint ennek hiányában életbe léphet egy vészforgatókönyv is, amely akár a MOK-ból való időszakos, tömeges kilépést is maga után vonhat, amíg ezt az állapotot nem rendezik.

A rezidensek szerint a köztestület pénzügyi gazdálkodása most is átláthatatlan, "nehezen fellelhető, mire fordítódik a MOK több mint 700 millió forintos éves bevétele". Mint kiemelték, az orvosok jelentős része úgy érzi, csak fizeti a tagdíjat, de ezért a kamarától semmilyen igazán hasznos szolgáltatást nem kap cserébe.

A Kasszaorvosi szervezetnek van egy jobb ötlete! 

A Kasszaorvosi Szervezet magasabb tagdíjfizetés helyett inkább lemondaná az orvosi kamara lapját. Az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményük szerint  az Orvosok Lapjának előállítási és terjesztési költségeinek megspórolása is megtakarítást jelentene a Magyar Orvosi Kamara (MOK) számára. Mint írták: a Kasszaorvosi Szervezet csatlakozik a Magyar Rezidens Szövetség felszólításához: a MOK vezetésétől a kamarai tagok számára átlátható és részletes pénzügyi beszámolót, valamint takarékos gazdálkodást várnak el.

Mindegy, ki mit beszél...

A szakmai szervezetek által gerjesztett vita miatt aMagyar Orvosi Kamara (MOK) országos küldöttközgyűlésén hosszas vita alakult ki a tagdíjemelés miatt, mondta Éger István, a MOK elnöke az MTI-nek, kifejtve: mivel az országos küldöttközgyűlésnek nincs döntési jogköre a tagdíj kérdésében, e tekintetben nem volt tétje a szombati napnak; januárban emelkedik az orvoskamarai tagdíj.

Éger István leszögezte: a kamarai tagdíj emelésének tényéről az erre feljogosított testület már nyáron, mértékéről pedig ősszel döntött. A mostani küldöttközgyűlésnek nem volt arra mandátuma, hogy ezt vitassa. Kifejtette: gazdasági kérdésekben a kamara fennállása óta, soha nem volt érdemi döntéshozó az országos küldöttközgyűlés.Egyedül a köztestület alapítványának támogatásáról döntenek. Ennek mértékét a közgyűlés szombati döntése értelmében ötszörösére emelték, mondta Éger István.

A MOK fennállásának első tíz évében a tagdíj a háromszorosára emelkedett – mondta Éger István, hozzátéve, hogy az elmúlt csaknem 10 évben duplájára saccolható inflációs veszteség miatt még nagyobb mértékű bevétel pótlásra lenne szükség. A köztestület intenzív és hatékony gazdálkodásának köszönhető, hogy ezt csak részlegesen kívánják tagdíjemeléssel fedezni.

Éger István szólt arról is, hogy a köztestületi újságjuk az Orvosok Lapja nem viszi csődbe a kamarát, vagy anyagi romlásba. Ráadásul mint kiemelte, amióta a köztestület maga működteti a lapot, annak költségei egyre csökkennek. A MOK elnöke arra is kitért, hogy az orvosok körében szeptemberben végeztek egy reprezentatív felmérést a lap megítéléséről, s a válaszadók nagy többsége elégedett volt a lap tartalmával.

A MOK elnöke elmondta, hogy az országos küldöttközgyűlésen tartott elnöki beszámolója után a tagdíjemelésről, a kamara általános működéséről és egyéb ügyekről mintegy háromnegyedórás "jelentős és értékes vita" bontakozott ki. Mindezt követően az országos küldött közgyűlés jelentős többséggel, 86 százalékos támogatással elfogadta elnöki beszámolóját. A küldöttek mindössze 9 százaléka voksolt nemmel, míg néhányan tartózkodtak – mondta Éger István.

 

(forrás: MTI, Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink