hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Éger: Az egészségügyi dolgozók már nem hisznek az ígéreteknek

Az orvosi kamara elnöke szerint a béremelések folytatásáról szóló ígéretek már nem elegendőek, az elmúlt 10-15 évben ugyanis hiteltelenné vált a kormánypolitika.

Bármennyire is tiszteletre méltó a kormányzat igyekezete, egyszeri intézkedésekkel nem lehet megfelelő mennyiségű orvost itthon tartani – mondta az ATV Start című műsorában a Magyar Orvosi Kamara elnöke azzal kapcsolatban, hogy a kormány nemrég bejelentette: 14 százalékkal megemeli az alapellátásra szánt állami finanszírozás összegét.

Az emelés azonban csak a támogatásnak egy elemére, az úgynevezett kártyapénzre vonatkozik, amely a praxisok finanszírozásának körülbelül 70 százalékát teszi ki, ez tehát a teljes praxisfinanszírozásra levetítve mindössze 8-9 százalékos emelést jelent – mutatott rá Éger István hozzátéve, hogy a praxisok ennek is csak egy részét fordíthatják béremelésre, már persze, ha akarják.

Éger szerint a béremelések folytatásáról szóló ígéretek már nem elegendőek, az elmúlt 10-15 évben ugyanis az egyszeri intézkedésekről szóló kormánypolitika immár hiteltelenné vált, az egészségügyi dolgozók már nem hisznek az ígéreteknek. Ezért a kamara elnöke szerint nem elég csupán elismerni, hogy az ágazat rendezéséhez további lépésekre van szükség, ezeket a lépéseket törvényben kell garantálni.

Éger azt is elmondta, az elvándorlás idén is újabb rekordokat döntöget, nem véletlen, hogy tovább halogatják a kötelező intézményi minimum feltételek ellenőrzését; ma ugyanis egy ilyen ellenőrzés során kiderülne, hogy szinte alig van olyan egészségügyi intézmény, ahol a szakmai előírásoknak megfelelő orvos és nővér áll rendelkezésre.

A videó megtekinthető az ATV honlapján

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink