hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Éger: a neuralgikus pontok összefüggnek

Önálló tárcát – és persze nagyobb ráfordítást – szorgalmaz az egészségügynek Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Napi.hu-nak adott interjújában.

A beszélgetésbe ott hallgatunk bele, amikor az általa legfontosabbnak ítélt beavatkozási pontról kérdezik:

- A megelőzés és a népegészségügyi szemlélet megerősítése a kulcs. A politikának pedig be kell látnia, hogy muszáj olyan döntéseket hozni, amelyeknek az eredménye nem négy év alatt mérhető. A felmenő rendszerű, nemzeti alaptantervben rögzítendő egészségtan oktatás olyan alap, ahonnan indulni kell. Most nagyon sokat fizetünk ki, szinte reménytelenül, olyan emberek gyógyításáért, akiken már nem lehet segíteni, de lehetett volna, ha eleve nem kerülnek abba a helyzetbe, amibe kerültek, vagyis időben fedezték volna fel a betegségüket.
Fel kell értékelni és helyére tenni az ezer sebből vérző foglalkozás-egészségügyet, amely most teljesen formális, sőt a színfalak mögött kontraproduktív, noha hihetetlen népegészségügyi hozadéka lehetne. Egy jól működő foglalkozás-egészségügy adatait érdemes összekapcsolni a közfinanszírozott ellátással, amelyben viszont menetrendszerű és folyamatos lakosságszűréseket kell végezni. Az a jó irány ha a lakosság tudomásul veszi és érdekelt benne, hogy bizonyos időközönként meg kell jelennie a szűréseken. Rengeteg a tennivaló, de a feladatok nem koncentrálódnak, többek között ezért is szükség lenne egy önálló egészségügyi tárcára. Közvetlen kormányzati kapcsolatok nélkül nem lehet az egészségpolitika stratégiai jelentőségét érzékeltetni.

A tömeges szűrésekhez, a lakosság „megmozdításához”  természetesen jobb kondícióba kéne hozni a háziorvosi rendszert; azt is  megkérdezték az elnöktől, hogy mit tenne az alapellátás megerősítéséért.

- Nagyon súlyos a lemaradás, még jogszabályi szinten is. Még mindig van a rendszerben jelentős lyuk, amin kipotyoghat az alapjogaiban sértett orvos, aki kijátszható a praxisjogából. Elengedhetetlen a jogi rendbetétel, amire lenne receptünk, a közreműködésre készen állunk. Nem tartható tovább, hogy valaki hat vagy kétszer hat hónap után elveszthesse azt a vagyonértékű jogát, amiért fizetett.
A financiális oldalon is vannak lehetőségek. Ha valaki a saját pénzével beszáll az állami közfinanszírozott ellátás biztosításába, akkor joggal vár el bizonyos állami hitelgaranciát. Ez nem kerül állami pénzbe, de nagyon segítene a praxisváltásnál, vásárlásnál. A jelenlegi, pontonként valamivel 200 forint fölötti kártyapénz pedig a fele a rentábililsnak. ...
Az első vonalban 30 ezren dolgoznak, ők tudnák a leggazdaságosabban megadni az első és definitív ellátást. Ha az alapellátás nem fogható hadra kellőképpen, s ezért a betegek átszaladnak rajta, vagy megkerülik, akkor korábban, és sokszor indokolatlanul kerülnek be a szakellátásba, ami megterheli azt anyagilag és fizikailag is, és ahol nagy a túlterheltség – olvasható a napi.hu-n a kamarai elnökkel készült interjúban.

(forrás: Napi Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink