hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Pénzt és parlamenti szavazás-halasztást kér a MOK

Az egészségügy 2013-ban sem lett stratégiai ágazat, a kormányzat "maradékelven" kezeli az egészségügyet - mondta Éger István keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke tájékoztatóján a MOK november 30-i küldöttgyűlésének megállapításait ismertette. Az ott született állásfoglalás felszólítja a mostani és a jövőbeli kormányokat a haladéktalan szemléletváltásra az egészségügy megmentése érdekében, és azért, hogy a mostaninál nagyságrendekkel több forrást biztosítva nőjön a nemzetstratégiai elismertsége az ágazatnak.
A parlament előtt végszavazásra váró egészségügyi tárgyú törvénnyel kapcsolatban Éger István megjegyezte, a kamara a szavazás elhalasztását kéri, mivel a javaslat szerint automatikusan hatósági engedélyt kaphatnának azok a hagyományos kínai orvosok, akik legalább ötéves felsőfokú képzés után kaptak oklevelet.  A kamara álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy a hagyományos kínai orvoslás elsajátítását igazoló, kínai felsőoktatási intézményben szerzett diploma nem feltétlenül takar a szó megszokott értelmében orvosi végzettséget.

Éger István utalt a felügyelőbizottság – gazdálkodási visszásságokat jelző, de leszavazott –jelentésére is. Szerinte a kamara alapszabályába ütközik és etikailag is megkérdőjelezhető az, hogy egy le nem zárult vizsgálat, a szereplők tudta nélkül kikerül a nyilvánosság elé.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink