hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.
hirdetés

Csökkentendő a rendelési idő Nagykanizsán

Csökkenteni kell a nagykanizsai kórházban a fül-orr-gégészet rendelési idejét, mert az ellátáshoz átmenetileg nincsenek meg a személyi feltételek - mondta ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egyelőre nem jogerős határozatában.

Az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének határozatáról a múlt héten tárgyalt volna a nagykanizsai közgyűlés, de a kedden megkezdett ülést a következő napokban határozatképtelenség miatt nem tudták befejezni. A téma ezért nem került napirendre, de a képviselőknek kiosztott határozat nyilvánosságra került.
Az ÁNTSZ a határozatban 90 napra felfüggeszt a fül-orr-gége ambulancia heti húsz szakorvosi óraszámából ötöt, az I. számú szakrendelésben negyven órából tízet, a II. számú szakrendelésben harmincöt órából tizenötöt, a letenyei telephelyen működő ellátásban heti négy órából kettőt, mert ezekhez átmenetileg nincsenek meg a személyi feltételek. A dokumentumban az is szerepel: ha az egészségügyi szolgáltató a hiányt az előírt határidőre nem pótolja, "a működési engedély módosítását vagy visszavonását kell kérnie".
A határozat indoklása szerint a fül-orr-gégészettel kapcsolatosan érkezett panasz nyomán vizsgálódtak, és megállapították, hogy a szakrendelésre fenntartott heti 102 óra pontosan megegyezik a szakorvosokkal rögzített rendelési óraszámmal, vagyis ebben a helyzetben "a járóbeteg-ellátás csaknem az összes orvos munkaidejét kitöltené, így az osztályra és a műtőre nem jutna szakorvos". Megjegyzik, hogy az osztály és a szakrendelés megfelelő működéséhez ideális esetben hat-hét, de legalább öt orvos - közöttük legalább három-négy szakorvos - szükséges, jelenleg azonban csak két főállású orvos praktizál, hárman pedig csak kisebb óraszámban dolgoznak a kórházban.
A nagykanizsai kórház vezetése az ÁNTSZ októberi javaslata ellenére nem kérte a működési engedély módosítását, azzal az indokkal, hogy december 1-jétől, egy új orvos érkezésével tartani tudják az eddigi rendelési óraszámot. A tisztiorvosi szolgálat a határozatban azonban közli, hogy az érkező doktor egyelőre szakvizsgával nem rendelkezik, tehát munkába állása nem enyhíti a szakorvoshiányt, a szabadságok és a táppénzes időszakok pedig még inkább szűkítik a szakorvosi óraszámokat.
Az intézménynek a kézhezvételtől 15 napja van arra, hogy fellebbezzen a döntés ellen - ez a határidő a hét végén lejár.
A Kanizsai Dorottya Kórház szóvivője az MTI-nek hétfőn annyit mondott, hogy a határozat nem jogerős, a kórház fellebbezést nyújt be. Szabó Gábor annyit fűzött hozzá: "természetesen kevesebb orvos van, ez tény, és gondot okoz a pótlás is".
Marton István polgármester hétfőn úgy nyilatkozott: tudomása szerint a kórház vezetése folyamatosan keres orvosokat, "de az érdeklődés minimális".
A város fideszes többségű közgyűlésében a csaknem két éve történt igazgatóváltás óta rendszeresen felveti az ellenzék a kórház működésével kapcsolatos problémákat, amelyeket a többségi oldalon politikai támadásként értékelnek. MSZP-s képviselők részéről a múlt hónapban már az is elhangzott, hogy kezdeményezik a közgyűlésben a kórház főigazgatójának felmentését, mert alkalmatlannak tartják a feladatra.


MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés