2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Csökkent az új HIV fertőzések száma

Kevesebb embert fertőz meg az AIDS vírusa, mint a járvány tetőpontján, de a betegséggel szembeni küzdelem folyamata még mindig vontatott és törékeny – jelentette nemrég az ENSZ AIDS-ellenes hivatala. A legújabb jelentés szerint 2009-ben 2,6 millió új fertőzött volt, majdnem 20 százalékkal kevesebb, mint az 1990-es évek második felében.

A csökkenés azonban nem minden országban ilyen nagy mértékű. A prevenció terén mintegy 25 országban mutatkozik javulás, közülük több Afrika déli részén fekszik, ahol rendkívül magas az AIDS fertőzöttség.

2009-ben 2,6 millió új fertőzött volt, közel 20 százalékkal kevesebb, mint a 90-es években

Dél-Afrikában, amelyet leginkább sújt a járvány, jó hatású volt, hogy új elnöke lett az országnak. A korábbi elnök, Thabo Mbeki ellenségesen viszonyult az AIDS-ellenes szerek terjesztéséhez, míg a jelenlegi elnök, Jacob Zuma nyilvánosan végeztette el magán az AIDS-tesztet, és arra bíztatta a lakosokat, hogy kövessék példáját. Ennek ellenére Dél-Afrikában ma is 350 000–500 000 új eset van évente.

Változó szexualitás

Van egy fontos terület, ahol jelentős fejlődés tapasztalható: egyre több terhes kap gyógyszereket, nehogy szüléskor vagy a szoptatás során megfertőzzék gyermeküket.

„A dél-afrikai fiatalok körében 50 százalékkal csökkent a fertőzések aránya” – mondta Michel Sidibé, az Unaids igazgatója. A változást több tényezővel magyarázta. „Megváltozott az, ahogyan a szülők és a gyerekeik beszélnek a szexualitásról” – magyarázta. „Régebben senki nem beszélt erről. Ma már sokkal több szülő hajlandó szóbahozni a kérdést.” Emellett csökkent a szexuális partnerek száma is. „Abban az 59 országban, ahol felmérést végeztünk, a megkérdezetteknek csak 25 százaléka mondta azt, hogy a legutóbbi évben egynél több partnere volt” – tájékoztatott Sidibé. Elmondta, hogy míg a kondomot népszerűsítő posztereknek nincs jelentős hatásuk, annak igen, hogy az egészségügyi szervek a leginkább veszélyeztetetteket, például a prostituáltakat és kamionsofőröket célozták meg.

Több országban, például Szenegálban és Malawiban megváltozott a homoszexuálisokhoz való viszony. Ott, ahol korábban bebörtönözték a homoszexuálisokat, és ezzel rejtőzködésre kényszerítették őket, most a kormányzatok megpróbálják elérni a melegeket, hogy megismertessék velük a biztonságos szex és a kondomhasználat fontosságát.

A droghasználók körében romlik a helyzet

Más országokban viszont romlott a helyzet, főleg Kelet-Európában és Közép-Ázsiában, ahol a járvány főleg a heroinhasználókat és szexuális partnereiket érinti. Ahogyan az afgán és a délkelet-ázsiai heroin új és új területekre terjed át, egyre többen lesznek a kábítószerfüggők és ezzel párhuzamosan gyakoribb lesz az AIDS is.

A kezelés frontján vannak jó és rossz hírek. Ma mintegy 5,2 millió ember kap antiretrovirális szereket, többen, mint valaha, hála a multinacionális Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria-nak és az amerikai President’s Emergency Plan for AIDS Relief-nek. Ugyanakkor még 10 millió embernek lenne szüksége azonnali kezelésre, de valószínűtlennek látszik, hogy az adományozók elegendő pénzt tudnának biztosítani ahhoz, hogy ők is életben maradjanak. Másokban pedig rezisztencia alakult ki az elsővonalbeli szerekkel szemben, de a másod- vagy harmadvonalbeli szerekre sincs forrás.

A járvány majdnem 30 éve kezdődött, és ma körülbelül 33,3 millió beteg él a világon – még soha nem voltak ennyien. Ez részben az új fertőzéseknek tudható be, részben pedig annak, hogy többen részesülnek az életet meghosszabbító kezelésben. 

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink