hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

„Már szinte természetes, hogy a páciensek nagy része szeretne szerepet vállalni kezelésében.” Dr. Gyulai Rollanddal, a PTE Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának tanszékvezetőjével, a Magyar Dermatológiai Társulat hamarosan leköszönő elnökével beszélgettünk a szakmai szervezet új céljairól.

Egyszerű, hatékony és bevált módszert javasol nyári kampányában a melanoma korai felismerésére a Magyar Dermatológiai Társulat.

A fejen, vagy a nyakon alakul ki az UV-sugárzás okozta bőrdaganatok mintegy 30-40 százaléka; már az apró elváltozásokra is érdemes odafigyelni.

A Magyar Dermatológiai Társulat tavasszal új, a laikus közönségnek szóló weboldalt indított skindex.hu néven.

Május közepéig közel tízezren küldtek be képet bőrelváltozásukról a teledermatológiai rendszerbe, 260 tumorgyanús estetet találtak.

A fotodinámiás készülék segítségével otthon alkalmazott kezelés hatásossága megegyezik a kórházban végzett terápiával, írja az Index.

A szexuális úton terjedő fertőzések esetszámainak növekedése folytán a gyakorló venerológusok egyre több kihívással találják szembe magukat. Az empátia, a szakmaiság és a széleslátókörűség talán még sosem volt olyan fontos a betegeik ellátásban, mint napjainkban.

Az elmúlt évtizedben a nemi betegségek számának ugrásszerű növekedése figyelhető meg mind a homo-, mind a heteroszexuális közösségekben. A proctitist okozó nemi úton terjedő fertőzések tünettana szegényes, a betegek nagy része aszimptomatikus vagy csak kevés, általános tünettel jelentkezik.