hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.

Csapás az egészségügyi hiányszakmákra (FRISSÍTVE: a tárca megmagyarázza 2x...)

Nemcsak év végi jutalmat nem kapnak, de jövőre sem részesülhetnek egyetlen, jogszabályon kívüli bérjellegű juttatásban az egészségügyi közalkalmazottak – írja a Népszava.

A lap idéz egy az állami fenntartású intézményekben  alkalmazott főigazgatói utasítást: "Tájékoztatom a Tisztelt Munkatársakat, hogy (...) Kórház és Rendelőintézet - mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) irányítása alá tartozó költségvetési szerv munkáltató - keretében foglalkoztatottak számára jogszabály alapján járó juttatáson kívül egyéb (= munkáltatói döntésen alapuló) juttatások, az EMMI Közigazgatási Államtitkára által 2012. december 15.-i keltezéssel kiadott közleménye alapján, 2012. december 15.-i nappal, azonnali hatállyal felfüggesztésre, illetve az e tárgyban esedékes kifizetések letiltásra, megszüntetésre kerülnek."

A Népszava az intézkedést úgy értelmezi, hogy e felfüggesztés az egészségügyben dolgozók számára azt jelenti, hogy ezentúl számos, gyakorlatilag bérjellegű juttatást sem kaphatnak meg. Sokan ugyanis egyéni szerződéses megállapodások, vagy éppen az intézmény összes dolgozójára érvényes kollektív szerződés alapján dolgoznak, miután a Munka törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján járó bérből nem lehet megélni. Épp ezért, például a kifejezetten hiányszakmának számító területeken dolgozó orvosok díjazását egyéni szerződésekben, vagy a kollektív szerződésben szabályozzák, azaz nem jogszabály alapján kapnak pótlékokat és illetménykiegészítéseket olvasható a nepszava.hu-n.

FRISSÍTÉS (2012.12.28. 21:40):

Az egészségügyi  államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleméyben reagált a lap cikkére. Eszerint a jogszabályban megállapított béren kívüli juttatások felfüggesztéséről a kormány döntött, s ez alól egyetlen tárca és ágazat, így az egészségügy sem kap mentesítést.  Mint kifejtették: "a kormány álláspontja, hogy egyetlenegy minisztérium sem szakadhat el a valóságtól, és mivel 2012-ben Magyarországon nem volt gazdasági növekedés, ezért nem lehet pluszkiadással terhelni a tárcák költségvetését" 

FRISSÍTÉS (2012.12.29. 14:05):

Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke pénteken azt mondta az MTI-nek, hogy a kormányzati utasításokat és irányokat az egészségügyben is be kell tartani, ugyanakkor az ellátórendszer fenntarthatósága érdekében speciális megoldásokra van szükség. Az egészségügyben dolgozók meg fogják kapni azokat a jogszabályban rögzített béren kívüli kifizetéseket, amelyek az egészségügyi dolgozók bérébe eddig beépültek, s az ágazatban a béren kívüli és felüli juttatások felfüggesztése a jutalmak kifizetését fogja érinteni - tette hozzá a kabinetfőnök.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink