hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Már keresik a védőnők elveszett bértöbbletét

Kiemelten fejlesztik a koragyermekkori alapellátást a következő több mint két évben - jelentette be az egészségügyi államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Szócska Miklós kifejtette: a 2,5 milliárd forintos keretből megvalósuló program egyebek mellett képzéseket, informatikai fejlesztéseket is tartalmaz. A védőnők a jövőben a nem papíron, hanem saját táblagépük segítségével rögzíthetik a közös adatbázisba azokat az információkat, amelyeket prevenciós munkájuk során a gyermekeknél, családoknál tapasztaltak.

Az állmtitkár kitért arra is: olyan jelzéseket kapott, hogy az alapellátás finanszírozásának emelése sok területen nem jelent meg a védőnők bérében. Szócska Miklós ezt komoly problémának nevezte, s közölte, hogy már dolgoznak a korrekción.

Fogarasi András, a koragyermekkori fejlesztési program vezetője elmondta, hogy Magyarországon a gyermekek legalább öt százalékának volna szüksége koragyermekkori fejlesztésre, sokszor viszont hónapokat, éveket késlekedik a felismerés, nehezítve a megoldást is. Számos esetben az iskolaérettségi vizsgálaton derülnek csak ki olyan rendellenességek, amelyek egy-két éves korban felismerhetők lettek volna. Szerinte ennek alapvető oka az, hogy a gyermekek nem jutnak el a szakemberekhez. Kiemelte, hogy sokszor a szülők sem tudják vagy nem akarják felismerni a bajt. Ezért a program során a gyermekeket ellátó védőnők, háziorvosok képzésén és az informatikai fejlesztéseken felül a gyermek-alapellátás szereplői közötti kommunikáció hatékonyságának javítására és a szülők oktatására is kiemelt figyelmet fordítanak majd – írja az MTI.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink