hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Csak bővítés után lehet szuperkórház a Honvéd

A centrumkórházak folyamatos és biztonságos működtetéséhez a szükséges anyagi feltételeket is biztosítani kell – mondta a Magyar Időknek a Honvédkórház orvosigazgatója.

– Jelenleg is kapacitásai felső határán, vagy sok esetben afölött működik a Honvédkórház, ezért mindenképpen bővíteni és fejleszteni kell ahhoz, hogy szuperkórházzá válhasson – mondta a Magyar Idők érdeklődésére Tamás Róbert, az intézmény orvos-igazgatója. Az észak-pesti régióban élők egészségügyi ellátásáért felelős centrumkórházról szóló átfogó terveket csak jövő március 31-ig kell letenni a kormány elé, arra az időpontra azonban az építészeti tervektől a költségvetésig mindennel el kell készülni.

Legelőször is az orvosszakmai javaslatokat kell véglegesíteni, hiszen ahhoz, hogy a XXI. század igényeinek megfelelő, a sürgős ellátást igénylő betegeket valóban az év minden napján és a nap minden órájában fogadni képes szuperkórház jöjjön létre, elsőként azt kell tisztázni, hogy annak milyen szakmai elvárásoknak kell megfelelnie. Ezért az egyes osztályok vezetőitől bekérték javaslataikat, amelyekből már november második felére konkrét orvosszakmai terv készül.

Tamás Róbert szerint azon is el kell gondolkodni, hogy a jövőben szükségük lesz majd olyan ellátásokra, mint például a sugárterápia vagy a csontvelő-transzplantáció. De a diagnosztikai eszközparkot is fejleszteni kell, a fekvőbeteg-kapacitást pedig bővíteni, az orvos ezredes szerint összességében legalább 200-300 ággyal. Mint a főváros legmagasabb szintű készenléti kórháza rendszeresen és folyamatosan kénytelen átvenni ügyeletet azoktól az intézményektől, amelyek gépek meghibásodása, beázás vagy éppen munkaerőhiány miatt aktuálisan nem képesek erre.

Az orvos-igazgató hozzáteszi: a centrumkórházak folyamatos és biztonságos működtetéséhez a szükséges anyagi feltételeket is biztosítani kell, a jelenlegi finanszírozás mellett ugyanis azok a kórházak, amelyeknek jelentős számú sürgősségi és akut beteget kell ellátniuk, óhatatlanul veszteségesek. Mindemellett, véli Tamás Róbert, a fővárosi egészségügy egészét át kell tekinteni a következő időszakban, a halaszthatatlan eseteket ellátó szuperkórházak mellett ugyanis elengedhetetlenül fontos a betegek utókezelését, rehabilitációját és a krónikus ellátást biztosító úgynevezett társkórházak fejlesztése is.

 

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink