hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mi az a szuperkórház?

A kérdést a Markáns vélemények beszélgetéssorozat házigazdája, Falus Ferenc tette fel a kórházépítésekkel foglalkozó találkozón, melyről a Weborvos számol be.

Semmelweis Tamás, a fórum egészségügyi intézményeket is tervező építész vendége röviden válaszolt: ilyen terminus technikus nem létezik a szakmában. Persze mega struktúrák létrejöhetnek a legszélesebb spektrumú és legmagasabb szintű ellátással, kérdés mekkora méretben érdemes gondolkodni. Szakmai érvek szerint ugyanis aktív ellátás esetében nem szabad 500-600 ágy fölé menni, akkor inkább két kórházat kell építeni.

A kötetlen beszélgetés során megfogalmazódott, hogy a szuperkórház bombasztikus, de meglehetősen üres kifejezés. Nem csak a politikusok szédültek meg tőle, hanem az egészségügyből is néhányan: bár még azt sem lehet tudni, hová fogják építeni, már „verekszenek az állásokért", hangzott el. Az egészségügyi intézmények építéséről általánosságban azt mondta Semmelweis Tamás, hogy összetett tudást, több orvosi szakma alapfokú ismeretét kívánják meg a tervezőtől: például összeszámolták, hogy a Korányi projektben 24 mérnökszakma dolgozott együtt.

Míg az elődök akár száz évre is terveztek, ma maximum negyven-ötven évben lehet gondolkodni. Ma ugyanis az épületbe kerülő technológiák, informatikai megoldások folyamatosan változnak, sőt ezek exponenciálisan növekvő változásaira kell felkészülni. Ezért ami most megépül, annak 40-50 év múlva is ki kell szolgálnia az egészségügyet. Úgy kellene megtervezni az épületeket, hogy minél nagyobb fesztávú, kötetlen tereket hagyjanak, amiket variálhatnak az utódok. Mint Semmelweis Tamás mondta, lényegében az ismeretlenre kell tervezniük, s egy „csontvázat" kell létrehozniuk, írja a lap.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink