hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Gyógyítás

Csak a természetes antioxidáns hatásos, a kapszula nem

Azok, akik szeretnék megelőzni a koszorúér-betegséget vagy a cukorbajt, jobban járnak, ha antioxidánsokban dús ételeket esznek, nem pedig kapszulában igyekeznek bevenni a hatóanyagot – közölték francia kutatók vizsgálatuk eredményét az American Journal of Clinical Nutrition legújabb számában.
Az orvosok már korábban is fölfigyeltek arra, hogy bizonyos betegségek, kóros állapotok gyakran együtt, halmozottan jelentkeznek. A hasi elhízással bajlódóknak legtöbbször magas a vérnyomásuk is, és sokuknak van cukorbetegsége. Ha elmennek laboratóriumi vizsgálatra, kiderül, hogy nem csak a vércukorértékük emelkedett, hanem a „rossz” LDL-koleszterin szintjük is magasabb, a „jó” HDL-koleszterin pedig kisebb mennyiségben van a vérükben, mint az kívánatos volna.

A jelenség ma már külön kórképpé nőtte ki magát. Ha az előbbiekből legalább három tünet együtt észlelhető, azt kardio-metabolikus szindrómának nevezik. Mivel ez a koszorúér-betegség és a teljes formájában megjelenő cukorbaj fontos kockázati tényezője, ezért a mai orvoslás igyekszik megelőzni ennek a tünetcsoportnak a kialakulását.

Az érelmeszesedéssel kapcsolatban ismert, hogy a „rossz” LDL-koleszterin akkor tapad a verőerek belső felszínéhez, ha oxidálódik. Így alakul ki az érfalon az a zsírpárna, amely beszűkíti az erek átmérőjét, majd kiszámíthatatlan módon elzáródáshoz, szívinfarktushoz vagy agyi katasztrófához vezet. Az előzőekből következik, hogy azok az anyagok, amelyek akadályozzák az oxidációt – tehát antioxidánsok –, védelmet nyújthatnak az érelmeszesedéses folyamat előrehaladása ellen, késleltetik az infarktus vagy a szélütés bekövetkezését. A zöldségekben, gyümölcsökben sok az antioxidáns, bizonyos vitaminoknak is van ilyen hatásuk, és ezért ma igen sokféle táplálékkiegészítő kapható, amely ilyen anyagokat tartalmaz.

Sébastien Czernichow és munkatársai 5220 önként jelentkező felnőttet vizsgáltak 7,5 éven keresztül. Ezek az emberek vagy antioxidánsokat és nyomelemeket – C-vitamint, E-vitamint, béta-karotint, cinket és szelént  –  tartalmazó kapszulákat, vagy ugyanolyan külsejű, de antioxidánst nem tartalmazó készítményt, placebót kaptak. A vizsgálati időszak végére 263 személyben alakult ki kardio-metabolikus szindróma. Az antioxidáns kapszula egyáltalán nem akadályozta meg a szindróma  kifejlődését. Azok viszont, akik sok gyümölcsöt, zöldséget ettek (amire vérük magas C-vitamin és béta-karotin szintje utalt), védettebbnek bizonyultak a tünetcsoporttal szemben. A személyek azon harmadában, akikben a legmagasabb volt a C-vitamin szintje, csak feleakkora volt a kardio-metabolikus szindróma  kialakulásának kockázata, mint a legalsó szintű harmadban. Hasonló, de még kifejezettebb volt a kapcsolat a béta-karotin vérszintje és a tünetcsoport kockázata között: a személyek legmagasabb vérszintű egyharmadában csak harmadannyi személyben alakult ki a kardio-metabolikus szindróma, mint a legalacsonyabb vérszintű egyharmadban.

Dr. Matos Lajos, MTI; Amy Norton, Yahoo

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés