hirdetés
hirdetés
2020. július. 15., szerda - Henrik, Roland.
hirdetés

Kevesebb sóval a rákbetegségek nagy százaléka elkerülhető

Csökkentheti a gyomorrák kialakulásának a veszélyét a sós ételek, mint például a szalonna, a kenyér és a reggeli gabonafélék fogyasztásának visszafogása – írja az MTI alapján az mno.hu a World Cancer Research Fund (WCRF) rákkutatási szervezetre hivatkozva.

hirdetés

A túlságosan sok só fogyasztása emeli a vérnyomást, ami szívbetegségek és agyi érkatasztrófák kialakulásához vezethet. A WCRF szerint a napi ajánlott sóbevitel hat gramm, ez egy kávéskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ehelyett azonban az emberek 8,6 grammot fogyasztanak.

Nagy-Britanniában évente mintegy 6000 gyomorrákos megbetegedést regisztrálnak. A WCRF becslése szerint az esetek 14 százaléka, mintegy 800 rákbetegség elkerülhető lenne, ha az emberek betartanák a napi hatgrammos határt.

Kate Mendoza, a WCRF illetékese hangsúlyozta, hogy a gyomorrákot nehéz kezelni, mivel a legtöbb esetben a tényleges kialakulásáig nem ismerhető fel a betegség. A kialakulás megelőzésében az első helyen az életmódváltásnak kell szerepelnie: a sófogyasztás csökkentése mellett több gyümölcsöt és zöldségfélét kellene enni.

A WCRF a közlekedési lámpához hasonló színű címkék elhelyezésének bevezetését szorgalmazza: a piros a magas, a sárga a közepes, a zöld pedig az alacsony sótartalmat jelezné az élelmiszereken, ellentétben az élelmiszergyártók és szupermarketek által használt másfajta címkézési módszerrel – olvasható a BBC honlapján.

(forrás: MTI/MNO)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink