hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Börtönt kaphatnak a gyógyszerhamisítók

Három évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak a büntető törvénykönyv jövő júliusban hatályba lépő módosítását követően a hamis gyógyszerek gyártói, forgalmazói, terjesztői, de még azok is, akik nagyobb mennyiséget tartanak ezekből – írja a Világgazdaság.

A parlament előtt lévő javaslat egytől öt évig terjedő szabadságvesztést helyez kilátásba, ha a hamisított orvosság maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást okoz, illetve kettőtől nyolc évig terjedő börtönt, ha használata halálhoz vezet. Minimum egy, maximum öt év szabadságvesztés várhat arra, aki bűnszövetségben vagy orvosként, nővérként, gyógyszercég dolgozójaként gyárt, terjeszt, forgalmaz, illetve nagyobb mennyiségben birtokol illegális gyógyszert.

A Világgazdaság szerint a szigorítással Magyarország megteremti a az Európa Tanács tagállamai által az egészségügyi termékek, orvostechnikai eszközök hamisításáról tavaly ősszel elfogadott Medicrime egyezményhez való csatlakozás büntetőjogi feltételét.

Magyarországon a szakemberek 2-3 százalékra teszik az illegális készítmények arányát a mintegy 600 milliárd forintnyi éves gyógyszerforgalomból. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már az eladott patikaszerek tizedét teszik ki a hamisítványok, és becslések szerint világszerte évente 16-20 százalékkal nő az illegális gyógyszerek aránya.

hirdetés

Könyveink