hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ajándékként küldték a hamis gyógyszereket

Két izraeli állampolgárt ítéltek el hamis gyógyszerek értékesítése miatt az Egyesült Államokban. Az általuk postázott csomagokon a vizsgálat elkerülése érdekében az „ajándék” és a „nem kereskedelmi termék” feliratokat tüntették fel.

Az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatalának honlapján olvasható közlemény szerint az egyik izraeli állampolgárt tíz hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság, társa egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott hamis gyógyszerek illegális terjesztése miatt. Mindkét személy több tízezer dollárnyi pénzbüntetést is köteles fizetni.

A hatósági vizsgálat szerint a két férfi Izraelből üzemeltetett több internetes felületet, amelyeken keresztül gyógyszerhamisítványokat, receptköteles gyógyszereket és forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező készítményeket értékesítettek amerikai vásárlóknak. A nyomozók szerint az elítéltek több mint 9000 csomagot küldtek vevőiknek megközelítőleg 1,4 millió dollár értékben.

Vádemelésre azt követően történt, hogy a hatóságok próbavásárlásokat végeztek az azonosított weboldalakon. Ennek során vényköteles gyógyszereket tudtak vásárolni recept nélkül, valamint az Egyesült Államokban nem forgalmazható gyógyszereket is postáztak a megadott címekre. A csomagok Indiából és Kínából érkeztek, azokon a hatósági vizsgálat elkerülése érdekében az „ajándék” és a „nem kereskedelmi termék” típusú postai jelölések szerepeltek.

A rendelt gyógyszerekről a laborvizsgálatok során kiderült, hogy a hamisítványok a csomagoláson feltüntetettnél lényegesen kevesebb aktív hatóanyagot tartalmaznak – közli a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink