hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

150 ember vesztette életét szennyezett gyógyszer miatt

Megközelítőleg 150 ember halálát okozhatta Pakisztánban, hogy szennyezett szív- és érrendszeri megbetegedésekre alkalmazott gyógyszerekkel kezelték őket. A halált okozó pirulákban malária elleni gyógyszerek összetevőjét mutatták ki – közli a Hamisítás Elleni Nemzeti Nemzeti Testület (HENT).

A SecuringPharma beszámolója szerint 13 személyt vettek őrizetbe a pakisztáni hatóságok a szennyezett gyógyszer ügyében, amelyek közel 150 ember indokolatlan halálát okozták. A betegek közül tucatnyian a Punjab-i Kardiológiai Intézetben hunytak el, miután panaszaikat a kétes minőségű gyógyszerrel kezelték. A betegek többsége ingyen kapta a készítményt.

Az eset eredményeként januárban egy gyógyszergyártó üzemet már bezártak a hatóságok. A gyártón kívül a terjesztésben érdekelt cégeket és a kardiológiai intézet több munkatársát is gyanúsítják a hatóságok.

A betegek halálát okozó készítmény készleteit brit és amerikai laborokban vizsgáltatták be a pakisztáni hatóságok. Ennek során kiderült, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére javallott gyógyszer malária elleni hatóanyagot tartalmazott, amely a betegeknél csontvelő depressziót okozott, azaz károsította azokat a szöveteket, amelyek a létfontosságú vérsejtek termelődéséért felelősek.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink