hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Békés felkészült az orvossztrájkra (is)

Békés megyében szerdán megalakult az egészségvédelmi bizottság, melynek feladata az egészségügyi válsághelyzetek kezelése.

A katasztrófa-egészségügyért felelős bizottság januártól önálló döntéshozó szervezetként tagozódik be a megyei katasztrófavédelmi bizottságba, váratlan, rendkívüli események idején. Mucsi Gyula, Békés megyei tiszti főorvos az MTI-nek elmondta: a katasztrófa-egészségügy feladata a váratlan, külső katasztrófák kezelése mellett az egészségügyi ellátórendszer belső egyensúlyának helyreállítása, ha például kiesnek kórházi kapacitások tűz vagy egyéb váratlan okok miatt.

Kovács József, a megyei Pándy Kálmán Kórház főigazgató-főorvosa az MTI kérdésére válaszolva kiemelte: a Békés Megyei Egészségvédelmi Bizottság felállítása a kórházak számára előnyt jelent, hiszen a korábbiakkal ellentétben az egészségügy önálló pillére lesz a megyei védelmi bizottságoknak.

A megyei bizottságnak négy, azonos szavazati joggal rendelkező tagja van: a kormányhivatal elnöke, a megyei tiszti főorvos, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) térségi egészségszervezési központjának vezetője, valamint az országos tiszti főorvos által kijelölt személy.

Kormányrendelet írja elő az egészségügyi védelmi bizottságok kötelező felállítását annak érdekében, hogy a lakosság rendkívüli események, katasztrófák idején is megfelelő ellátásban részesüljön. A testületnek kötelezettsége a katasztrófa-egészségügy zökkenőmentes működtetése, a hirtelen, nagy számban fellépő szolgáltatási igények kielégítése. A bizottság feladata, hogy rendkívüli helyzetekben harmonizálja a megyén belüli kórházak humán és eszközkapacitásait, a veszélyeztetett területeken élő emberek testi épségének megóvása és gyógyítása érdekében.

Mint ahogy arról annak idején a MedicalOnline is beszámolt a katasztrófa-egészségügy újraszabályozását a múlt év végén az orvosok bérharca tette aktuálissá a kormány számára. Például a doktorok kilátásba helyezett tömeges felmondása esetén kialakuló krízisben az újonnan létrehozott megyei egészségvédelmi bizottságok szervezhetnék meg a szakemberek és az eszközök „kézi vezérlésével” egy-egy terület ellátását.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink