hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Félkatonai módszerekkel törné le a Fidesz az esetleges orvossztrájkot

A víziközmű-szolgáltatási törvénybe zsúfolták bele az egészségügyi törvény módosítását is, amely válsághelyzetekben lehetővé teszi az orvosok munkára való kirendelését bárhová az országban.

A víziközmű-szolgáltatásokról szóló törvényt péntek délután fogadta el a parlament, de a zárószavazás előtt az alkotmányügyi bizottság több – a víziközművekkel köszönő viszonyban sem lévő – módosítót is benyújtott a jogszabályhoz – írja a hvg.hu.

Az egyik zárószavazás előtt benyújtott módosító indítvány a katasztrófa-egészségügyi ellátásról szól, és az egészségügyi törvényt módosítja. A szöveg az egészségügyi válsághelyzetekben követendő eljárásokat taglalja, ilyen esetekben korlátozza például a betegek jogait többek között a szabad orvosválasztást illetően.

"Egészségügyi válsághelyzet idején az e törvényben meghatározott betegjogok csak akkor és kizárólag olyan mértékben gyakorolhatók, amikor és amennyiben nem veszélyeztetik az egészségügyi válsághelyzet felszámolásának eredményességét. A beteg emberi méltósághoz való joga azonban ebben az esetben sem korlátozható" – olvasható a módosító indítványban.

Az orvosok munkáját is érinti az új szabályozás. Őket az egészségügyi válsághelyzet alatt  bárhová kirendelhetik az országban, ezzel törve meg egy esetleges, a közelmúltbeli szlovákiaihoz hasonló orvossztrájkot.

"Kormányrendeletben meghatározottak szerint megyei szintű egészségügyi válsághelyzet idején az egészségügyi védelmi bizottság, országos szintű egészségügyi válsághelyzet esetén a miniszter jogosult – a Magyar Honvédség, a honvédelmi szervek, a rendvédelmi szervek egészségügyi szolgáltatóinál dolgozók kivételével – bármely egészségügyi dolgozót az ország más helységébe egészségügyi tevékenység végzésére kirendelni" – így az indítvány.

hirdetés

Könyveink