hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Takarékoskodás magyar módra:

Bedőlhet a Pécsi Egyetemi Klinika

Kritikus helyzetben van a Pécsi Tudományegyetem, amelynek Klinikai Központja évente 2 milliárd forintot meghaladó veszteséget termel, lassan fenntarthatatlanná téve Magyarország egyik legnagyobb egyetemét. A pénzügyi nehézségek immár az egészségügyi ellátáson is érezhetőek – írja a hvg.hu.

Az intézmény gazdasági helyzetét paradox módon tovább rontotta az előző kormányzat által ösztönzött kórházintegráció, amelynek fő célja épp a rendszer gazdaságosabbá tétele volt. 

Naponta hatmillió, éves szinten bő 2 milliárd forintos veszteséget termel a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK), emiatt már a 7 milliárdot is megközelítette a Pécsi Tudományegyetem tartozása beszállítóival szemben. Részben ennek tulajdonítható, hogy a PTE a leginkább eladósodott oktatási intézmény az országban.

A hosszú évek óta komoly anyagi gondokkal küzdő intézmény eladósodása a PTE vezetése szerint a Klinikai Központ és a Baranya Megyei Kórház integrációja miatt gyorsult fel, ebben pedig - az egyetem szerint - az államnak is nagy felelőssége van, mivel az integrált intézmény finanszírozásán óriási, éves szinten 700 milliós lyuk tátong.

Az egyetem radikális kiadáscsökkentő lépésekkel próbálkozik és az egészségügyi ellátást újrarajzoló Semmelweis-tervben bízik, ám ezek kudarca esetén a jogi lépéseket sem zárja ki. A tét az egész dél-dunántúli régió egészségügyi ellátórendszerének működése.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán

Stemler Miklós
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés