hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Kitartanak a rezidensek: nem megoldás az ösztöndíj

Semmiképp nem jelent megoldást az orvosok problémájára az egészségügyi államtitkárság azon javaslata, miszerint ösztöndíj formájában hatszáz rezidens kaphatna havi százezer forint támogatást – erről a Magyar Rezidens Szövetség alelnöke beszélt az ATV Start-ban.

A rezidensek ezért tovább folytatják meghirdetett akciójukat, vagyis amennyiben a kormány év végéig nem rendezi a béreiket, úgy benyújtják munkáltatójuknál a már megírt felmondólevelüket.

Varga Dóra szerint ugyanis nem csak a fiatal orvosokról, hanem az egész orvostársadalomról van szó, ezért nem megoldás, ha a 28 ezer orvos közül kiemelnek 600 pályakezdő fiatalt, akik még önálló orvosi tevékenységet nem folytathatnak, hiszen állandó felügyeletre van szükségük. Ráadásul a tervek szerint a támogatást a szakképzés ideje alatt biztosítanák, vagyis nem jelenne meg a nyugdíjukban – tette hozzá.

A Rezidens Szövetség alelnöke elismerte, hogy az államtitkár törekszik a probléma megoldására, de egyúttal elkeserítőnek nevezte, hogy éppen az az államtitkárság áll elő ezzel a javaslattal, amelynek a vezetője több, mint egy évtizeden át kutatta a migrációt. Varga szerint Szócska Miklósnak pontosan tudnia kell, hogy csak hosszú távú megoldásokkal lehet előállni, amellyel jövőképet adnak nem csak a fiataloknak, hanem az idősebb orvosoknak is.

A beszélgetés megtekinthető az ATV oldalán.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés