hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szócska Miklós: a rezidensek ösztöndíjprogramja csak a kezdet (Frissített!)

Szócska Miklós közlése szerint a kezdő szakorvosoknak szóló, múlt pénteken bejelentett ösztöndíjprogram csak a kezdete az egészségügyi ágazat dolgozóit érintő bérkompenzációnak, a szaktárca bízik az ország jövőjében, annak gazdasági teljesítőképességében.

Az egészségügyért felelős államtitkár erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyen az orvosi kamara elnökének korábbi nyilatkozatára reagált. Éger István a nap folyamán úgy fogalmazott, "minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generálhat a szakorvosok ösztöndíja.

"Nem akarunk itt megállni" – mondta Szócska Miklós, hozzátéve: a jövőben lépéseket fognak tenni, hogy ezt a programot az egész rezidensi karra kiterjesszék, mindemellett folyamatosan dolgoznak az egyes csoportok életpályamodelljein is.

Az egészségügyben dolgozók átlagkeresete Magyarországon 2002-2011 között (Forrás: MTI)

Az államtitkár közölte: ezzel az ösztöndíjprogrammal szerettek volna most a végző rezidenseknek üzenni, akiknek a Magyar Rezidens Szövetség felmérése szerint a 30 százaléka, vagyis az egyharmada bizonytalan abban, mit csináljon. A rezidensszövetség elnöke nyilatkozta azt korábban: "azonnal lépnie kell a kormánynak, ha itthon akarja tartani az orvosokat" - emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve: az első lépést megtették, most ennyire volt pénz.

Mint mondta, tudatában van annak, hogy már a hiányszakmában dolgozó rezidensek ötven százalékos bérpótléka is problémákat okozott, továbbá tudják, hogy az ilyen jellegű bérfeszültség nem tartható fenn sokáig. Ezért amellett, hogy bíznak az ország gazdasági fejlődésében, az egészségügyi szaktárca folyamatosan dolgozik az olyan alternatív forrásteremtési lehetőségeken, mint amilyen a közelmúltban elfogadott népegészségügyi termékadó, amelynek a bevételét az egészségügyre, elsősorban az egészségügyi dolgozók bérére kötelesek fordítani.

Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a szakorvosok ösztöndíja nem jár ingyen. Vállalniuk kell, hogy tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, továbbá azt, hogy nem fogadnak el hálapénzt.

Utóbbi kapcsán Szócska Miklós azt mondta: épp a rezidensek kérése volt a paraszolvencia intézményének felszámolása. Ennek kapcsán meglepőnek nevezte, hogy az "egységes etikai normákat kialakító köztestület elnöke", Éger István azt mondta: a hálapénz megtagadását etikailag nem lehet kezelni.

Éger István, a MOK elnöke emellett sajtótájékoztatóján azt is sérelmezte, hogy az ösztöndíjprogramról nem egyeztettek velük előre. Erre reagálva Szócska Miklós közölte: erről az ösztöndíjprogramról előzetesen valóban nem tárgyaltak, de az orvosi kamara vezetőségét az elsők között, részletesen tájékoztatták a kormány döntéséről.

Szócska Miklós cáfolta, hogy a rezidensekkel sem egyeztettek előre a kérdésben. Azt mondta, június 25-én Páva Hanna helyettes államtitkár több mint két órán keresztül tárgyalt a rezidensszövetség elnökével, Papp Magorral.

Az államtitkár közölte: a rezidensek azon kijelentése sem igaz, hogy még mindig nem kapták meg a koncepció írásos anyagát. Azt ugyanis a bejelentés napján, már múlt pénteken elküldték a szövetség e-mail címére – tette hozzá.

Éger István azt mondta: a közel 30 ezer orvosból mintegy hatszázra kiterjedő intézkedés még az érintettek számára sem jelent biztos egzisztenciát, hiszen ők az 5 év - az ösztöndíj időszakának - elteltével "ugyanúgy beesnek abba a gödörbe", ahol a többiek vannak most, a fizetésük gyakorlatilag csökkenni fog.

A cáfolat cáfolata: az államtitkár az egyeztetés látszatát keltve megtéveszti a közvéleményt 

Papp Magor cáfolta Szócska Miklós azon kijelentését, miszerint nem igaz az, hogy a rezidensekkel nem egyeztettek előre a szakorvosjelöltek ösztöndíjának kérdésében.

A Rezidensszövetség elnöke szerint június végén valóban tárgyaltak Páva Hanna helyettes államtitkárral, annak során több témát is érintettek. Akkor ezek egyikéhez kapcsolódóan sem kaptak írásos anyagot a szaktárca koncepciójáról, így érdemi véleménynyilvánításra sem volt lehetőség.

A megbeszélésen felvetődött a szakorvosjelöltek ösztöndíjának kérdése is. Papp Magor felidézte: erre vonatkozóan azt mondta, hogy a felvázolt koncepciót nem tartja elképzelhetőnek, annak megvalósítását elhibázott lépésnek tartaná.

A szövetség elnöke közölte, hogy tudomása szerint a hivatalos e-mail címükre kedden érkezett meg a koncepció írásos anyaga. Amint azt áttanulmányozták, annak részleteiről is véleményt nyilvánítanak majd - tette hozzá.

A Magyar Rezidens Szövetség nem sokkal a pénteki bejelentés után adott ki sajtóközleményt, melyben úgy fogalmaztak, a szaktárca kész tények elé állította őket, mivel "az egészségügyi államtitkárság szerdán hívta meg őket egy két nappal később esedékes egyeztetésre, amelynek témáját nem közölték, továbbá írásos anyagot sem mellékeltek."

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink